Witamina D to prehistoryczna cząsteczka hormonalna, która w swojej podstawowej roli od zawsze służyła wsparciu przetrwania. Jest wytwarzana w procesie fotosyntezy przez wszystkie formy życia, począwszy od fitoplanktonu (~750 milionów lat temu) po ssaki i ludzi. Najprawdopodobniej witamina D była pierwszą kluczową cząsteczką, która działała w reakcji na stres wywołując odpowiedź immunologiczną. Witamina D pomaga  komórkom wrodzonego systemu odpornościowego zabijać bakterie i wirusy.

Witamina D działa najlepiej w połączeniu z innym ważnym składnikiem odżywczym – witaminą K. Podczas gdy jedną z głównych funkcji witaminy D jest zapewnienie odpowiedniego poziomu wapnia we krwi, witamina K sprzyja gromadzeniu się wapnia w kościach i zębach, jednocześnie zmniejszając jego nieporządaną akumulację w tkankach miękkich, takich jak naczynia krwionośne. Głównym naturalnym źródłem witaminy D jest jej  synteza w dolnych warstwach naskórka inicjowana promieniowaniem UVB. Witaminę D można również przyjmować z dietą i suplementami.

Około 1 miliard ludzi na całym świecie cierpi na niedobór witaminy D. W Europie ponad 40% populacji może nie mieć odpowiedniego poziomu witaminy D. Głównymi przyczynami są brak ekspozycji na słońce związany z siedzącym trybem życia w zamkniętych pomieszczeniach i niewłaściwa dieta.

Najnowsze kompleksowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Południowej Australii powiązało niski poziom witaminy D ze zwiększonym ryzykiem przedwczesnej śmierci – śmiertelność z jakiejkolwiek przyczyny wzrasta o 25%, gdy poziom witaminy D mieści się w zakresie niedoborów.

W NutriStella Vegan Vitamin D3+K2 zależy nam na maksymalnych efektach przy możliwie jak najmniejszych skutkach ubocznych i stratach. Najwyższej jakości składniki aktywne – wegańska witamina D3 z porostów i doskonała forma witaminy K2 – MenaQ7® (jedyna klinicznie potwierdzona, opatentowana witamina K2) dostarczane są przez błonę śluzową jamy ustnej, zapewniając najwyższy poziom wchłaniania.

Wegańska. Nie zawiera laktozy, glutenu i GMO. Dobrze smakuje. Formuła przyjazna dla zębów (bez cukru). Długo zachowuje trwałość i po otworzeniu nie wymaga przechowywania w lodówce. Zwiększona biodostępność i wchłanianie.

Termin witamina D odnosi się do grupy cząsteczek rozpuszczalnych w tłuszczach, odpowiedzialnych za zwiększenie jelitowego wchłaniania wapnia, magnezu i fosforu. U człowieka najważniejszymi związkami z tej grupy są witamina D3 (cholekalcyferol wytwarzany w organizmie pod wpływem światła słonecznego  lub pochodzenia zwierzęcego) oraz witamina D2 (ergokalcyferol pochodzenia roślinnego).

Witamina D3 jest preferowaną formą witaminy D i najczęściej spotykaną w suplementach diety, ponieważ wykazuje lepszą skuteczność niż witamina D2 w podnoszeniu i utrzymywaniu poziomu witaminy D w organizmie.

Po syntezie witaminy D w skórze lub pobraniu jej z pożywienia lub suplementów, krąży ona we krwi przez około 24 godziny. Następnie natywna witamina D magazynowana jest w tkance tłuszczowej przez około dwa miesiące. Tutaj pozostaje nieaktywna, dopóki nie będzie potrzebna. Kiedy organizm potrzebuje więcej witaminy D, witaminy D-2 i witamina D-3 są przekształcane przez wątrobę i nerki do ich aktywnej postaci (zwanej kalcytriolem), a następnie uwalniane do krwi. Uwolniona aktywna witamina D może krążyć w organizmie przez około trzy tygodnie. Po uzupełnieniu organizmu, biologicznie aktywna forma przez wiele miesięcy magazynowana jest w tkance tłuszczowej i uwalniana z tego magazynu w zależności od zapotrzebowania organizmu.

Ta aktywna forma witaminy D wspomaga wchłanianie wapnia i fosforu z jelit. Wapń i fosfor są włączane do kości, aby je wzmacniać i sprawiać, że są mocne i gęste (proces zwany mineralizacją). Zatem kalcytriol jest niezbędny do tworzenia, wzrostu i naprawy kości. Bez wystarczającej ilości witaminy D organizm może wchłonąć jedynie 10% do 15% wapnia z diety, ale przy jej normalnych rezerwach wchłanianie jest na poziomie od 30% do 40%.

Poziom witaminy D najlepiej zmierzyć poprzez stężenie 25-hydroksywitaminy D3 (25-OH-D3) w surowicy, ponieważ wskaźnik ten odzwierciedla zarówno spożycie z dietą, jak i syntezę endogenną. Poziomy 50 nmol/l (20 ng/ml) lub wyższe są odpowiednie dla większości ludzi czyli ogólnego stanu zdrowia i kości. Poziomy poniżej 30 nmol/L (12 ng/ml) są zbyt niskie i mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie. Poziomy powyżej 125 nmol/L (50 ng/ml) są zbyt wysokie i mogą również powodować problemy zdrowotne.

Przy regularnym kontakcie ze słońcem na świeżym powietrzu od końca marca/początku kwietnia do końca września większość ludzi powinna być w stanie wytworzyć od 80% do 90% potrzebnej witaminy D ze światła słonecznego w skórze, podczas gdy przyjmowanie doustne powinno wnosić jedynie niewielki wkład (10% do 20%). Ze względu na położenie słońca skóra w miesiącach zimowych wytwarza niewielką ilość witaminy D lub nie wytwarza jej wcale. We wszystkich miejscach na północ od 37 stopni szerokości geograficznej (większość Europy, nad Sycylią i Sewillą) witamina D musi być dostarczana w pożywieniu i suplementach.

Witamina K to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, która naturalnie występuje w dwóch postaciach: filochinon – witamina K1 (występująca w zielonych warzywach liściastych, przyczyniająca się do krzepnięcia krwi) i menachinony – witamina K2 (występująca w niektórych pokarmach zwierzęcych i produktach fermentowanych, niezbędna w budowie i utrzymaniu mocnych kości i hamowaniu odkładania się wapnia w naczyniach krwionośnych). Menachinony mogą być również wytwarzane przez bakterie jelitowe w organizmie człowieka. Wykazano, że zdrowe tkanki tętnicze zawierają 100 razy więcej witaminy K2 niż niezdrowe tętnice.

Witamina K jest szybko metabolizowana i wydalana z moczem lub kałem. Organizm zatrzymuje jedynie około 30% do 40% fizjologicznej dawki doustnej, podczas gdy około 20% jest wydalane z moczem, a 40% do 50% z kałem z żółcią. Ten szybki metabolizm odpowiada za stosunkowo niski poziom witaminy K we krwi i jej zapasów w tkankach (w tym w wątrobie, mózgu, sercu, trzustce i kościach) i jest powodem, dla którego witamina K rzadko osiąga toksyczne poziomy w organizmie, nawet przy dużym spożyciu, co może czasami zdarza się w przypadku innych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR) rekomenduje  maksymalny poziom 20,0 µg (800 IU) witaminy D i 25,0 µg witaminy K2 w dziennej dawce suplementu diety.

Niedobór witaminy D

Badania epidemiologiczne w Polsce wykazują, że stężenie witaminy D lub jej metabolitów u większości dorosłych nie osiąga pożądanego poziomu. Optymalna koncentracja witaminy D 25-OH wynosi od 30 do 50 ng/ml. Poniżej tego poziomu zaleca się suplementację. Z kolei przy stężeniu >75–100 ng/ml – należy wstrzymać podaż preparatów witaminy D, a poziom >100 ng/ml, to poziom toksyczny witaminy D przy którym należy bezwzględnie przerwać suplementację, ocenić poziom wapnia w surowicy i skonsultować się z lekarzem.

Czynniki ryzyka niedoboru witaminy D:

  • Ścisła dieta wegańska. Większość naturalnych źródeł witaminy D pochodzi od zwierząt, dlatego dieta roślinna zwykle wymaga suplementacji.
  • Ograniczona ekspozycja na światło słoneczne ze względu na: porę roku, życie na północnych szerokościach geograficznych lub posiadanie zawodu lub stylu życia uniemożliwiającego ekspozycję na słońce, noszenie długich szat lub nakryć głowy ze względów religijnych, zanieczyszczenie powietrza.
  • Ciemna skóra. Pigment melanina zmniejsza zdolność skóry do wytwarzania witaminy D w odpowiedzi na ekspozycję na światło słoneczne. Niektóre badania pokazują, że osoby starsze i osoby o ciemniejszej skórze są w grupie wysokiego ryzyka niedoboru witaminy D.
  • Upośledzona zdolność nerek do przekształcania witaminy D w jej aktywną formę. Oprócz schorzeń ta zdolność może się zmniejszać wraz z wiekiem.
  • Słabe wchłanianie witaminy D na skutek zaburzeń pracy przewodu pokarmowego tj. Choroba Leśniowskiego-Crohna, mukowiscydoza i celiakia, które wpływają na zdolność jelit do wchłaniania witaminy D ze spożywanego pokarmu.
  • Otyłość. Witamina D jest wychwytywana przez komórki tłuszczowe, przez co zakłóca się jej uwalnianie do krążenia. Osoby o wskaźniku masy ciała wynoszącym 30 BMI lub więcej często mają niski poziom witaminy D we krwi.

Objawy niedoboru witaminy D

Oprócz wyników badań krwi objawy niedoboru witaminy D obejmują:

  • częste choroby lub infekcje
  • łamliwość kości, osteoporozę, krzywicę u dzieci
  • ból kości
  • zmęczenie
  • depresje, stany lękowe
  • zaburzenia gojenia się ran
  • osłabienie mięśni, ból lub drżenie
  • sztywne stawy
  • wypadanie włosów
  • przybieranie na wadze

Przedawkowanie witaminy D

Nadmiar witaminy D powoduje nienormalnie wysokie stężenie wapnia we krwi (hiperkalcemia), co może powodować nadmierne zwapnienie kości, tkanek miękkich, serca i nerek, a także nadciśnienie. Objawy przedawkowania witaminą D pojawiają się kilka miesięcy po podaniu zbyt dużych dawek witaminy D.

Objawy przedawkowania witaminy D

  • utrata masy ciała, nudności, osłabienie, wymioty, zaparcia, częste oddawanie moczu i słaby apetyt
  • bezsenność, drażliwość, zmęczenie, znużenie
  • zaburzenia rytmu serca
  • bóle kości i mięśni oraz problemy z nerkami, takie jak tworzenie się kamieni wapniowych.

Niedobór i przedawkowanie witaminy K

Ostry niedobór witaminy K u dorosłych występuje rzadko, ale może wystąpić u osób przyjmujących leki blokujące metabolizm witaminy K, takie jak antybiotyki, lub u osób z chorobami powodującymi złe wchłanianie pokarmu i składników odżywczych. Niedobór może wystąpić także u noworodków, ponieważ witamina K nie przenika przez łożysko, a mleko matki zawiera jej niewielkie ilości. Ograniczona ilość białek krzepnięcia krwi po urodzeniu zwiększa ryzyko krwawienia u niemowląt, jeśli nie podaje się im suplementów witaminy K.

Niestety zachodnia dieta nie zawiera wystarczającej ilości witaminy K2, dlatego suplementacja MenaQ7® jest dobrą alternatywą zalecaną przez ekspertów. Odkładanie się wapnia w tkankach miękkich, w tym w ścianach tętnic, jest dość powszechne, zwłaszcza u osób chorych na miażdżycę, co sugeruje, że niedobór witaminy K jest częstszy niż wcześniej sądzono.

Niedobór witaminy K może przyczyniać się do znacznych krwawień, słabego rozwoju kości, osteoporozy i zwiększonej liczby chorób sercowo-naczyniowych.

Witamina K jest szybko metabolizowana i wydalana z organizmu, co rzadko powoduje przedawkowanie.

NutriStella Wegańska D3+K2

SPOSÓB UŻYCIA: Dorośli 4 pryśnięcia dziennie pod język lub na wewnętrzną stronę policzka, dzieci powyżej 3 roku życia 2 pryśnięcia dziennie. Przed pierwszym użyciem naciśnij pompkę 2-3 razy, aż pojawi się zawartość. Wstrząśnij przed użyciem. W przypadku zatkania przepłucz dyszę wodą.

DAWKOWANIE: Zawiera 800 jm (20 μg) witaminy D3 (400% RWS*) i 25 μg witaminy K2 (33,3% RWS*) w dawce dziennej dla dorosłych (4 spraye) oraz 400 jm (10 μg) witaminy D3 (200% RWS*) i 12,5μg witaminy K2 (16,7% RWS*) w dawce dziennej dla dzieci (2 spraye).

*Dzienna Referencyjna Wartość Spożycia dla osób dorosłych

Rekomendowany dzienny poziom spożycia (RWS) witaminy D w Polsce dla osób dorosłych to 5 µg (200 jm) a maksymalna zalecana dawka dzienna dla suplementu diety to 50 µg (2000 jm). Przed zastosowaniem wskazane jest wykonanie badania 25-(OH)D we krwi oraz konsultacja wyniku z lekarzem lub farmaceutą.

Niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR) zaleca maksymalny poziom 20,0 µg (800 jm) witaminy D w suplemencie diety.

Rekomendowany dzienny poziom spożycia (RWS) witaminy K w Polsce dla osób dorosłych to 75 µg a maksymalna zalecana dawka dzienna dla suplementu diety to 200 µg.

Niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR) zaleca maksymalny poziom 25 µg witaminy D w suplemencie diety.

Należy pamiętać, że NutriStella Vegan D3+K2 wchłania się znacznie lepiej przez jamę ustną niż konwencjonalne formy witamin przyjmowane przez przewód pokarmowy. Dane z badań klinicznych  wykazują 1,9-2,6x lepszą biodostępność i wchłanianie witaminy D3 w sprayu niż w postaci kapsułek.

Jeśli nadal rozważasz tabletki lub kapsułki, zwróć uwagę na następujące czynniki wpływające na efektywność wchłaniania witaminy D w jelitach:

Wzmacniacze wchłaniania witaminy D

Ponieważ witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, najlepiej wchłania się z krwiobiegu w obecności tłuszczu w diecie. Pomocne jest także spożywanie pokarmów bogatych w witaminę D pochodzenia zwierzęcego i przyjmowanie suplementów zawierających witaminę D3. Także łączenie witaminy D z magnezem może pomóc w zwiększeniu wchłaniania.

Inhibitory wchłaniania witaminy D

Witamina E, witamina A oraz duże dawki witaminy K wymuszają rywalizację o wchłanianie witaminy D w jelitach. Niedawno przeprowadzone badania wykazały, że wysokie stężenie witaminy A zmniejsza biodostępność witaminy D o 30%. Składniki funkcjonalne obniżające poziom cholesterolu, tj. fitosterole, sterole roślinne, mogą również upośledzać wchłanianie witaminy D.

SKŁADNIKI: Olej kokosowy – MCT, olejek miętowy (Mentha arvensis L.), olejek eteryczny ze słodkiej pomarańczy (Citrus sinensis (L) Osbeck), witamina D3 (cholekalcyferol z porostów wegańskich), witamina K2 (menachinon-7).

 

NutriStella Vegan D3+K2 to wegański produkt premium. Witaminę D3 uzyskuje się z porostów. Porosty są złożoną formą życia, symbiotyczną społecznością dwóch różnych organizmów – grzyba i glonu. Te małe organizmy mogą przetrwać w ekstremalnych klimatach (od regionów polarnych po pustynie) i są zdolne do wzrostu i gromadzenia znacznych ilości korzystnych składników odżywczych. Aby chronić się przed szkodliwym światłem słonecznym, porosty wytwarzają witaminę D. Witamina D3 pochodząca z porostów jest nie tylko wolna od toksyn i innych zanieczyszczeń, ale jest także naturalną formą D3, która odpowiada tej wytwarzanej przez organizm ludzki pod wpływem światła słonecznego. Jej biodostępność jest porównywalna z biodostępnością ze źródeł zwierzęcych, takich jak lanolina pochodzenia owczego.

Witamina K2 w postaci Menachinonu-7 (MK-7) jest najbardziej biodostępną, długotrwale działającą i bioaktywną formą witaminy K. W NutriStella Vegan D3+K2 używamy MenaQ7® Pharma Pure – jedynej klinicznie przebadanej, opatentowanej witaminy K2 all-trans 100% na rynku, która w 2015 roku została nagrodzona Nutri Award dla najlepszego składnika funkcjonalnego. Czystość MenaQ7® Pharma Pure jest dwojaka i mierzona jest za pomocą: czystości izomerycznej, tj. procentowej zawartości izomerów trans (aktywna forma witaminy K2 jako MK-7) oraz czystości ogólnej, tj. procentowego udziału innych substancji pochodzących z procesu produkcyjnego (zanieczyszczeń powstałych w wyniku fermentacji, pozostałości bakteryjnych). MenaQ7® PharmPure to jedyna dostępna syntetyczna witamina all-trans, która jest biorównoważna z naturalnymi preparatami z soi i ciecierzycy. Oferuje te same korzyści techniczne i kliniczne, ale jest wolna od wszystkich znanych alergenów.

Olej MCT zastosowany w NutriStella Vegan D3+K2 to frakcjonowany składnik pochodzący z oleju kokosowego. Cząsteczki MCT (trójglicerydy średniołańcuchowe) są mniejsze niż cząsteczki LCT (trójglicerydy długołańcuchowe) powszechnie występujące w żywności. Dzięki temu są łatwiej strawne i szybko wchłaniają się do krwioobiegu. Olej MCT może wspomagać utratę wagi, rozkład tłuszczu, produkcję ketonów i poprawę środowiska jelitowego. Posiada także właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze.

NutriStella Vegan D3+K2 zawiera wyłącznie naturalne aromaty.

OPTYMALNE DAWKOWANIE – 800 jm D3, czyli 20 µg cholekalcyferolu z porostów w jednej porcji oraz 25 µg wysokiej jakości witaminy K2 w postaci MenaQ7 PharmPure all-trans. Opakowanie rodzinne – dawkowanie odpowiednie dla dorosłych i dzieci od 3 roku życia, dawkowanie zgodnie z zaleceniami Niemieckiego Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka. Butelka z technologią Air-Free chroni produkt przed drobnoustrojami i rozkładem oraz wydłuża okres przydatności do spożycia. 53 porcje dziennie.

WYSOKA BIOAKTYWNOŚĆ I SYNERGIA – Według badań witamina D podana w postaci sprayu doustnego wchłania się 1,9-2,6 razy lepiej niż konwencjonalne kapsułki. Witamina D odpowiada za regulację metabolizmu wapnia i fosforu w organizmie, natomiast witamina K2 jest jej idealnym uzupełnieniem – dba o przekierowanie i magazynowanie tych minerałów we właściwym miejscu.

WSPARCIE OBRONY IMMUNOLOGICZNEJ – Witaminy D i K wpływają przede wszystkim na zdrowie kości, mięśni, zębów i stawów oraz wspomagają sprawne funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Witamina D wspiera układ odpornościowy oraz przyczynia się do podziału i rozwoju komórek.

WYGODNY, WEGAŃSKI SUPLEMENT BEZ ZBĘDNYCH DODATKÓW – łatwy w użyciu, nie wymaga połykania, poręczny, nie zawiera aerozolu, bezpieczny w samolocie. Produkt nie zawiera szkodliwych konserwantów, wypełniaczy, sztucznych aromatów i barwników. Nie zawiera glutenu, GMO, laktozy, cukru, żelatyny ani soi. Dzięki naturalnym olejkom ze słodkiej pomarańczy i mięty ma orzeźwiający, przyjemny smak. Zawiera wysokiej jakości olej MCT (kokosowy)

DLA KOGO? – Dla wszystkich, którzy chcą wzmocnić swoją odporność i kondycję swojego organizmu, a jednocześnie chcą stosować suplementy diety, które nie obciążają żołądka i układu trawiennego.

DOPRACOWANE W SZCZEGÓŁACH

JAK TO DZIAŁA?

Witamina D może regulować wrodzoną i nabytą odpowiedź immunologiczną. Układ odpornościowy chroni organizm przed obcymi, atakującymi organizmami, budując odporność ochronną, zachowując jednocześnie tolerancję wobec siebie. Niedobór witaminy D wiąże się ze zwiększoną autoimmunizacją (gdzie układ odpornościowy organizmu atakuje własne narządy i tkanki), a także zwiększoną podatnością na choroby zakaźne, takie jak gruźlica i grypa sezonowa.

Korzystny wpływ witaminy D na odporność ochronną przypisuje się jej roli w transkrypcji peptydów o silnym działaniu bakteriobójczym, takich jak katelocydyna i beta defensyna. Peptydy te niszczą błony komórkowe bakterii i mają silne działanie przeciwdrobnoustrojowe.

Witamina D pełni swoją główną rolę jako silny przeciwutleniacz, ukierunkowany na reaktywne formy tlenu (ROS) powstające w wyniku metabolizmu i czynników stresogennych. Witamina D nie tylko pomaga osłabić układ odpornościowy podczas nadmiernej lub przewlekłej reakcji (potencjał przeciwzapalny), ale także szybko osiągnąć jego zakończenie lub wyczerpanie, wpływając na cykl życia komórek i pomagając komórkom natywnym zabijać bakterie lub wirusy. W tym sensie witamina D zachowuje swoją pierwotną, podstawową rolę cząsteczki sprzyjającej przetrwaniu.

Aktualne dowody wskazują na bezpośredni wpływ niedoboru witaminy D na choroby układu krążenia. Zarówno modele zwierzęce in vitro, jak i in vivo wykazały, że niedobór witaminy D może powodować lub nasilać dysfunkcję śródbłonka, sprzyjając powstaniu i postępowi blaszki miażdżycowej. Upośledzone komórki śródbłonka i komórki mięśni gładkich regulowane przez witaminę D wpływają na ciśnienie krwi. Badania obserwacyjne na ludziach wykazały związek między niedoborem witaminy D a ryzykiem nadciśnienia, miażdżycy i niewydolności serca. Wydaje się, że te czynniki są powiązane z wyższą śmiertelnością i częstością występowania zaburzeń sercowo-naczyniowych.

W ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci rosnąca liczba badań klinicznych nad wpływem suplementacji witaminy D na mięśnie oraz badania nad receptorem witaminy D w komórkach mięśniowych pomogły w lepszym zrozumieniu roli i funkcji witaminy D w tkance mięśniowej oraz jej wpływu na wydolność organizmu.

Witamina D może pomóc zwiększyć siłę mięśni poprzez ochronę włókien mięśniowych, co z kolei pomaga zapobiegać upadkom, które są częstym problemom prowadzącym do znacznej niepełnosprawności i śmierci u osób starszych. Łączna analiza wielu badań wykazała, że ​​przyjmowanie od 700 do 1000 j.m. witaminy D dziennie zmniejsza ryzyko upadków o 19%, ale przyjmowanie od 200 do 600 j.m. dziennie już nie zapewnia takiej ochrony.

Badania na zwierzętach i ludziach sugerują, że optymalne stężenie zarówno witaminy D, jak i witaminy K jest korzystne dla zdrowia kości. Połączenie witaminy K i D może znacznie zwiększyć całkowitą gęstość kości. Podczas gdy witamina D uczestniczy w wchłanianiu wapnia, witamina K odpowiada za odkładanie wapnia w odpowiednich miejscach organizmu – czyli w kościach i zębach. Witamina K zapobiega także zwapnieniu, czyli gromadzeniu się wapnia w miejscach, gdzie nie jest on potrzebny – czyli w tkankach miękkich i narządach, takich jak tętnice, nerki, płuca i mózg. Złogi wapnia mogą powodować problemy z funkcjonowaniem naczyń krwionośnych i narządów.

Przyjmowanie witaminy D stymuluje organizm do wytwarzania większej ilości białek zależnych od witaminy K2, które transportują wapń. Białka te mają wiele korzyści zdrowotnych, ale nie można ich aktywować, jeśli dostępna jest niewystarczająca ilość witaminy K2. Ponieważ jelita wytwarzają jedynie niewielkie ilości witaminy K, należy ją dostarczać z pożywienia lub suplementów bogatych w witaminę K.

Osoby powyżej 50. roku życia są szczególnie podatne na osteoporozę i choroby układu krążenia, jednocześnie mogą nie być w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości  witaminy K z pożywienia. Jednocześnie mają zwykle ograniczoną ekspozycję na światło słoneczne ze względu na słabszą aktywność na świeżym powietrzu, co prowadzi do niedoborów obu witamin (K i  D). Należy pamiętać, że suplementacja witaminą D i wapniem w połączeniu z niedoborem witaminy K może powodować długotrwałe zwapnienie tkanek miękkich i choroby układu sercowo-naczyniowego, szczególnie u osób stosujących leki antagonistyczne do witaminy K lub uinnych grup wysokiego ryzyka. Suplementacja samą witaminą D w dużych dawkach, jeśli nie wskazano inaczej, może wiązać się z ryzykiem dla zdrowia.

DZIAŁANIE POPARTE BADANIAMI DZIAŁANIE POPARTE BADANIAMI

Factors influencing the absorption of vitamin D in GIT: an overview

Factors influencing the absorption of vitamin D in GIT: an overview

Vitamin D refers to a group of secosteroid compounds and recognized as the antirachitic vitamin, as it counters rickets, mineral desorption from fully-grown bones (Osteodistrophy), bone, joint disorders, and fragility of bones...

A randomized two way cross over study for comparison of absorption of vitamin D3 buccal spray and soft gelatin capsule formulation in healthy subjects and in patients with intestinal malabsorption

A randomized two way cross over study for comparison of absorption of vitamin D3 buccal spray and soft gelatin capsule formulation in healthy subjects and in patients with intestinal malabsorption

Vitamin D deficiency has been proposed to contribute to the development of malabsorption diseases...

Vitamin D deficiency in Europe: pandemic?

Vitamin D deficiency in Europe: pandemic?

Vitamin D deficiency has been described as being pandemic, but serum 25-hydroxyvitamin D distribution data for the European Union are of very variable quality...

FAQ

Tak. Ale może być to spowodowane wyłącznie suplementacją zbyt dużymi dawkami witaminy D, a nie światłem słonecznym. Nie należy przyjmować więcej niż 100 mikrogramów (4000 j.m.) witaminy D dziennie, ponieważ może to być szkodliwe. Dotyczy to osób dorosłych, w tym kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz osób starszych, a także dzieci w wieku od 11 do 17 lat. Nie można przedawkować witaminy D poprzez ekspozycję na światło słoneczne. Pamiętaj jednak, aby zawsze zakrywać lub chronić skórę, jeśli przebywasz na słońcu przez dłuższy czas, aby zmniejszyć ryzyko uszkodzenia skóry i raka. Organizm potrzebuje jedynie niewielkiej ilości promieni UV, aby wytworzyć witaminę D. Każda dodatkowa ekspozycja na promieniowanie UV tylko zwiększy uszkodzenia skóry, a nie poziom witaminy D. Witaminy D nie można w naturalny sposób przedawkować.

Jest to bardzo rzadkie, ponieważ witamina K jest szybko metabolizowana i wydalana z organizmu. Badanie Rotterdam Study (2004) pokazuje, że wysokie spożycie witaminy K2 – ale nie witaminy K1 – ma silny wpływ ochronny na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Wyniki tego 10-letniego badania populacyjnego, w którym wzięło udział 4807 początkowo zdrowych mężczyzn i kobiet w wieku > 55 lat, wskazują, że spożywanie pokarmów bogatych w naturalną witaminę K2 (co najmniej 32 mcg/dzień) powoduje redukcję o 50% zwapnienia tętnic, 50% zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowego i 25% zmniejszenie śmiertelności ogólnej.
Może mieć. W analizie ponad 427 000 białych uczestników badania z Europy, stosującej randomizację mendlowską, stwierdzono o 54% wyższe ryzyko demencji wśród uczestników z niskim poziomem witaminy D we krwi wynoszącym <25 nmol/l w porównaniu z osobami z odpowiednim poziomem 50 nmol/l.

Latem i wiosną jest to możliwe – przy 22% odsłoniętej skóry, dawki 1000 IU witaminy D są syntetyzowane w ciągu 10-15 minut ekspozycji na słońce u dorosłych. Zimą i jesienią zalecana produkcja witaminy D jest nieosiągalna, gdyż przy 8-10% odsłoniętej powierzchni skóry konieczne może być nawet 6,5 godziny ekspozycji na słońce. Łapanie promieni słonecznych w słonecznym biurze lub jazda samochodem niestety nie działa, ponieważ szyba okienna całkowicie blokuje światło ultrafioletowe UVB, uniemożliwiając produkcję witaminy D. Spożycie witaminy D z pożywieniem stanowi jedynie 10% zalecanej produkcji witaminy D i pozostaje niezmienione przez cały rok, dlatego wiele osób cierpi na niedobory witaminy D w sezonie jesienno-zimowym.

Wydaje się, że D3 jest lepszym wyborem. Większość badań pokazuje, że witamina D3 jest bardziej skuteczna niż witamina D2 w podnoszeniu poziomu witaminy D we krwi. Badania sugerują również, że witamina D2 jest bardziej wrażliwa na wilgoć i wahania temperatury. Z tego powodu suplementy witaminy D2 mogą z czasem ulegać degradacji.
GermanEnglish