Sambucus nigra, L. (bez czarny) to roślina z rodziny Adoxaceae, występująca w dużej części Europy. Najważniejszą grupą związków bioaktywnych występujących w dużych stężeniach w czarnym bzie są polifenole i antocyjany.

Są one znane jako przeciwutleniacze lub „wymiatacze wolnych rodników”. Kwiaty czarnego bzu ze względu na swoje właściwości od wieków stosowane są w medycynie ludowej jako środek stymulujący pocenie, przeciwgorączkowy i moczopędny. A właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe owoców czarnego bzu są przedmiotem badań naukowych od lat 80-tych XX wieku. Ponadto wydaje się, że czarny bez ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu, co wynika z jednoznacznych wyników odpowiednich badań klinicznych.

Właściwości immunomodulujące czarnego bzu udowodniono w badaniach klinicznych z udziałem  ludzi i uznano, że Sambucus nigra jest skuteczną, naturalną, dostępną bez recepty alternatywą dla antybiotyków i leków przeciwwirusowych w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych.

W NutriStella Czarny Bez postawiliśmy na najwyższą jakość i skuteczność. Ekstrakt z czarnego bzu ElderCraft® (Sambucus nigra L.) otrzymywany jest z najlepszych austriackich, organicznych jagód czarnego bzu odmiany Haschberg. Dobroczynne, naturalne działanie tej wyjątkowej jagody zostało udowodnione w licznych badaniach klinicznych.

Jakość i innowacyjność NutriStella Holunder zostały docenione przez branżowe jury nagród Nutra Ingredients, które nominowało NutriStella Czarny Bez (DE Holunder) jednym z trzech najlepszych produktów w kategorii Wsparcie Odporności w 2023 roku w Europie oraz profesjonalne jury Global Beauty and Wellness Awards 2023, które wybrało NutriStella Holunder spośród produktów zgłoszonych z całego świata do grona 4 finalistów w kategorii Najlepszy Suplement Diety.

Wegański. Nie zawiera laktozy, glutenu, GMO i soi. Dobrze smakuje. Formuła przyjazna dla zębów (bez cukru). Długozachowuje trwałość i po otworzeniu nie wymaga przechowywania w lodówce. Zwiększona biodostępność i wchłanianie.

Potencjalnie prozdrowotne właściwości związków bioaktywnych zawartych w czarnym bzie – zwłaszcza polifenoli i antocyjanów – zostały zbadane naukowo.

Do polifenoli zawartych w czarnym bzie zaliczają się flawonoidy, takie jak proantocyjanidyny, kwas chlorogenowy i flawonole, takie jak rutyna, kwercetyna, kemferol i izorhamnetyna.

Czarny bez jest najbardziej znany ze swojej wysokiej zawartości innej grupy polifenoli – antocyjanów, zwłaszcza cyjanidyn. Nadają jego jagodom ciemny kolor.

Antocyjany produkowane są przez owoce w odpowiedzi na czynniki stresowe, takie jak promieniowanie UV, susza czy zimno. W ten sposób jagoda chroni się przed uszkodzeniem DNA, które mogłoby uniemożliwić prawidłową syntezę białek i podział komórek. Czarny bez to jeden z trzech owoców o najwyższej zawartości antocyjanów – 1374 mg/100 g.

Pokarmy bogate w antocyjany są ważnym elementem zdrowej diety. W ostatnich latach intensywnie badano ich rolę w leczeniu i zapobieganiu chorobom.

Wcześniejsze dowody sugerują, że antocyjany mogą mieć pozytywny wpływ na ciśnienie krwi, zmniejszać stany zapalne i zmniejszać ryzyko chorób serca.

Badania kliniczne z udziałem ludzi wykazały, że czarny bez może zmniejszać czas trwania i nasilenie objawów infekcji bakteryjnych i wirusowych, takich jak przeziębienie i grypa.

Jak to działa?

Obecnie istnieją 3 różne wyjaśnienia możliwych mechanizmów działania, które prawdopodobnie przebiegają równolegle:

1. Flawonoidy wiążą się bezpośrednio z kolcami wirusów, uniemożliwiając im przedostanie się do komórek gospodarza w celu replikacji. To skutecznie zapobiega lub przynajmniej spowalnia rozwój infekcji.

2. Antocyjany zmniejszają aktywność enzymu neuraminidazy sprzyjającego wirusom i w ten sposób hamują replikację wirusów.

2. Roślinne polisacharydy – rozpuszczalny w wodzie błonnik zawarty w ekstrakcie z czarnego bzu ElderCraft® – stymulują aktywność własnych makrofagów organizmu, które pełnią ważną rolę w systemie obronnym organizmu.

Dalsze wyniki badań:

Aktualne badania kliniczne z ekstraktem z czarnego bzu ElderCraft® wskazują, że kompozycja ElderCraft® z flawonoidami, antocyjanami i polisacharydami przyczynia się do tłumienia patogenów i namnażania się bakterii probiotycznych w jelitach. To działanie prebiotyczne sprzyja różnorodności mikrobiologicznej flory jelitowej.

Ponadto ElderCraft® zapewnia trwale zwiększone stężenie Akkermansia muciniphila (bakterii ważnej dla nienaruszonego układu odpornościowego w jelitach), a zatem ma działanie immunomodulujące.

Niedawne badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Friedricha-Alexandera w Erlangen-Norymberdze wykazało, że ElderCraft® ma silne działanie przeciwwirusowe przeciwko SARS-CoV-2 in vitro.

Czarny bez (Sambucus nigra L.) jest silnym przeciwutleniaczem, a zatem także skutecznym chelatorem żelaza. Analiza 10 odmian czarnego bzu wykazała, że ​​największą siłę chelatującą żelazo miał „ekstrakt z odmiany Haschberg”, co wynikało głównie z wysokiej zawartości cyjanidyno-3-glukozydu.

Dla każdego, kto pragnie wzmocnić swój układ odpornościowy skutecznym, naturalnym składnikiem aktywnym, którego działanie zostało potwierdzone zarówno długotrwałym, tradycyjnym stosowaniem, jak i badaniami naukowymi.

Dla osób, których układ odpornościowy jest osłabiony ze względu na tryb życia (głównie siedząca praca w pomieszczeniach, stres itp.) lub tych, które często przebywają w miejscach publicznych. Na przykład w szkole, w autobusie lub pociągu, w biurze, w samolocie itp.

ZALECANE SPOŻYCIE: Dorośli 5 pryśnięć dziennie pod język lub na wewnętrzną stronę policzka.

Przed pierwszym użyciem naciśnij pompkę 2-3 razy, aż pojawi się zawartość. Wstrząśnij przed użyciem. Przepłucz dyszę wodą w przypadku zatkania.

Biodostępność polifenoli zawartych w czarnym bzie jest znacznie większa, jeśli podawane są one przez błonę śluzową jamy ustnej i nie są trawione w przewodzie pokarmowym. Najpowszechniejsza antocyjanina występująca w Sambucus Nigra L. – cyjanidyna – wchłania się 20 razy lepiej przez śluzówkę jamy ustnej niż przez jelita.

Należy pamiętać, że ze względu na silne właściwości przeciwutleniające, NutriStella Elderberry może hamować wchłanianie żelaza i dlatego nie należy go przyjmować jednocześnie.

SKŁADNIKI: ekstrakt z owoców czarnego bzu (Sambucus nigra L.), naturalny aromat miętowy, naturalny aromat cytrynowy, sorbinian potasu (substancja konserwująca), glikozydy stewiolowe ze stewii (substancja słodząca), kwas cytrynowy (regulator kwasowości).

NutriStella Czarny Bez/Holunder zawiera w porcji dziennej (5 pryśnięć): ekstrakt z owoców czarnego bzu (Sambucus nigra L.) 1080mg ElderCraft® stnadaryzowanego na 40 mg antocyjanów i 66 mg polifenoli. DER (Drug Extract Ratio) 16:1. W gotowym produkcie jest 95% ekstraktu ElderCraft®.

IMMUNE Boost – Naturalny ekstrakt roślinny z czarnego bzu, zawierający silnie skoncentrowane polifenole i antocyjany. Polifenole to naturalne przeciwutleniacze o wysokiej biodostępności, które zwalczają wolne rodniki i mają właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne, wspierające zdrowie.

JAKOŚĆ PREMIUM – Ekstrakt z europejskiego czarnego bzu ElderCraft® (Sambucus nigra L.) otrzymywany jest z najlepszych austriackich organicznych jagód odmiany Haschberg. Ekstrakt ten był przedmiotem licznych badań klinicznych, które wykazały jego korzystny, naturalny wpływ na układ odpornościowy.  Dzienna porcja NutriStella Czarny Bez/Holunder) 1080mg ElderCraft® = 40 mg antocyjanów i 66 mg polifenoli. Proporcje ekstraktu DER (Drug Extract Ratio) 16:1. W produkcie znajduje się 95% ekstraktu ElderCraft®.

DOSKONAŁA BIODOSTĘPNOŚĆ – preparat podawany jest poprzez błonę śluzową jamy ustnej, dzięki czemu składniki aktywne szybko i bezpośrednio docierają do krwioobiegu, co oznacza, że ​​organizm może wchłonąć znacznie większą ilość składnika aktywnego niż przy tradycyjnych formach, takich jak kapsułki czy syrop. Butelka z technologią Air-Free chroni produkt przed utlenianiem i drobnoustrojami oraz wydłuża jego trwałość. 30 porcji dziennych.

POPRAWIA SAMOPOCZUCIE – Regularnie przyjmowany NutriStella czarny bez pomaga wspierać układ odpornościowy, szczególnie w ostrych infekcjach wirusowych lub bakteryjnych. Pomaga także odbudować mechanizmy obronne organizmu, nawet po pokonaniu infekcji. Czarny bez może również w naturalny sposób pomóc w kontroli wagi.

ŁATWY W UŻYCIU, BEZ DODATKÓW – łatwy w użyciu, nie wymaga połykania, poręczny, nie zawiera aerozolu, nadaje się do podróży samolotem, NutriStella nie zawiera dodatku glutenu, soi, cukru, syropu glukozowego, wypełniaczy, sztucznych barwników i aromatów. Orzeźwiający smak wsparty jest naturalnym aromatem mięty i cytryny. Produkt odpowiedni także dla wegan i wegetarian.

DOPRACOWANE W SZCZEGÓŁACH

JAK TO DZIAŁA?

Testy in vitro z wirusami grypy wykazały, że składniki zawarte w czarnym bzie blokują hemaglutynację wirusa, czyli mechanizm, dzięki któremu wirusy grypy przyłączają się do komórek gospodarza. Co ciekawe, ekstrakty z czarnego bzu powodują zależne od dawki hamowanie wirusa grypy typu A. Stwierdzono, że w szczególności dwa flawonoidy przyłączają się do powierzchni wirusa: jeden jest pochodną dihydromyricetyny, a drugi jest pochodną kwercetyny. Autorzy badania sugerują, że molekularny mechanizm działania może wynikać z bezpośredniego przyłączania się flawonoidów do cząstek wirusa, uniemożliwiając im przedostawanie się i replikację w komórkach gospodarza. To skutecznie zapobiega infekcji. Odpowiednie stężenie czarnego bzu wymagane do zahamowania replikacji wirusa miało porównywalne działanie do Tamiflu®, powszechnie stosowanego leku na receptę w leczeniu grypy.

Neuraminidaza to enzym występujący na powierzchni wirusów grypy, który umożliwia uwolnienie wirusów z komórki gospodarza wkrótce po pomyślnej replikacji. Na tym ostatnim etapie replikacji wirusa wiązanie cukrowe musi zostać rozerwane, aby umożliwić uwolnienie wirusa z komórki gospodarza. Neuraminidaza rozrywa to wiązanie pomiędzy wirusem a komórką gospodarza, uwalniając cząstkę wirusa do krwioobiegu. Australijska grupa badawcza pracująca nad ekstraktami z czarnego bzu i wirusowymi neuraminidazami odkryła, że ​​cyjanidyno-3-sambubiozyd (C3samb) – kluczowa antocyjanina występująca w europejskim czarnym bzie – może przyłączać się do enzymu neuraminidazy pandemicznej grypy typu A i hamować jej aktywność. Antocyjanina C3samb zmniejsza aktywność wirusowej neuraminidazy, skutecznie blokując jej zdolność do rozrywania wiązania cukrowego pomiędzy wirusem a komórką gospodarza. Ten mechanizm działania zapewnia skuteczną supresję replikacji wirusa in vitro. Powszechnie stosowana substancja przeciwwirusowa, oseltamiwir (występująca w Tamiflu®), ma podobny mechanizm działania i jest często stosowana w leczeniu grypy.

Polisacharydy roślinne to rodzaj rozpuszczalnego w wodzie błonnika, o którym wiadomo, że stymuluje wiązanie dopełniacza  (zespołu białek obecnych w osoczu aktywujących odpowiedź immunologiczną) i aktywność makrofagów. Polisacharydy składają się z długich łańcuchów cząsteczek cukru i wchodzą w skład wysokocząsteczkowej frakcji ekstraktów roślinnych. Badania wykazały, że wysokocząsteczkowe frakcje z czarnego bzu są w stanie wspierać układ odpornościowy ssaków, pomagając w ten sposób organizmowi w walce z infekcjami wirusowymi. Myszy zakażono ludzkim wirusem grypy typu A i karmiono je suszonym proszkiem z czarnego bzu. Wyniki wykazały znacznie lepszą lokalną i ogólnoustrojową odpowiedź immunologiczną. Znacząco wzrosła liczba swoistych dla wirusa grypy immunoglobulin A i G – białek wytwarzających przeciwciała, które przylegają do patogenów i czynią je nieszkodliwymi. Liczba przeciwciał neutralizujących wirusa również znacznie wzrosła w zależności od dawki, przy czym u myszy, którym podano czarny bez, stężenie przeciwciał było aż do 1,8 razy wyższe niż u myszy w grupie kontrolnej, którym podano wodę. Próbując zidentyfikować składniki bioaktywne, naukowcy frakcjonowali ekstrakt i odkryli, że podfrakcja o wysokiej masie cząsteczkowej, bogata w polisacharydy, miała największą ogólną aktywność. Co ciekawe, czarny bez ma podobne działanie do leku na receptę Tamiflu®, zmniejszając obecność wirusa w płynie płucnym.

DZIAŁANIE POPARTE BADANIAMI DZIAŁANIE POPARTE BADANIAMI

Elderberry Supplementation Reduces Cold Duration and Symptoms in Air-Travellers: A Randomized, Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial

Elderberry Supplementation Reduces Cold Duration and Symptoms in Air-Travellers: A Randomized, Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial

Intercontinental air travel can be stressful, especially for respiratory health. Elderberries have been used traditionally, and in some observational and clinical studies, as supportive agents against the common cold and influenza...

Anti-influenza activity of elderberry (Sambucus nigra)

Anti-influenza activity of elderberry (Sambucus nigra)

Elderberry extract is effective in treatment of flu...

Short- and Long-Term Effects of a Prebiotic Intervention with Polyphenols Extracted from European Black Elderberry—Sustained Expansion of Akkermansia spp.

Short- and Long-Term Effects of a Prebiotic Intervention with Polyphenols Extracted from European Black Elderberry—Sustained Expansion of Akkermansia spp.

Background: The intestinal microbiome has emerged as a central factor in human physiology and its alteration has been associated with disease...

FAQ

Niedojrzałe, zielone, niegotowane czarne jagody – tak. ElderCraft® – nie.

Objawy takie jak nudności i wymioty są prawdopodobnie związane z sambunigriną, glikozydem występującym w niedojrzałych zielonych jagodach, który można wykorzystać do produkcji cyjanowodoru.

ElderCraft® nie zawiera Sambunigriny, do jego produkcji używane są wyłącznie dojrzałe, czarne owoce.

Uważa się, że doniesienia o innych objawach, szczególnie biegunce lub skurczach żołądka, są spowodowane białkami roślinnymi znanymi jako lektyny lub toksalbuminy (podobnymi do tych znajdujących się w fasoli). Substancje te są neutralizowane poprzez gotowanie lub pasteryzację. Proces  produkcji ElderCraft® neutralizuje również te substancje.
Czarny bez zawiera duże ilości antocyjanów, które nadają jagodom ciemny kolor. Nie są znane żadne raporty ani badania wskazujące, że ekstrakt z czarnego bzu powoduje specyficznie przebarwienia zębów. U niektórych osób może wystąpić krótkotrwała zabarwienie, podobne do tego występującego po zjedzeniu jagód. Utrzymanie właściwej higieny jamy ustnej powinno zapobiegać ewentualnym przebarwieniom.
Tak. NutriStella Zinc-Czarny Bez nie zawiera cukru, syropu glukozowego i dekstrozy. Oznacza to, że mogą z niego korzystać również osoby monitorujące poziom cukru we krwi i wagę. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym polifenole zawarte w owocach czarnego bzu mogą korzystnie wpływać na zdrowie zębów i dziąseł.
Tak. Opryskiwanie błony śluzowej jamy ustnej jest bardzo proste i można stosować spray o każdej porze – niezależnie od posiłków. Można go także zabrać ze sobą i używać w podróży.

Badanie kliniczne z udziałem osób podróżujących samolotem wykazało, że u pasażerów, którzy przyjęli 300 mg ekstraktu z czarnego bzu ElderCraft® od 10 dni przed podróżą do 4 dni po locie w porównaniu z grupą kontrolną placebo, zaobserwowano znaczący, pozytywny wpływ na  stan górnych dróg oddechowych.

Osoby w grupach placebo chorowały dwa razy dłużej niż osoby, które przyjmowały czarny bez.

Dodatkowo nasilenie objawów przeziębienia u uczestników grupy spożywającej czarny bez było średnio o 57,6% niższe.
GermanEnglish