Witamina C (kwas askorbinowy), rozpuszczalny w wodzie mikroelement, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania, wzrostu i rozwoju komórek. Chociaż większość ssaków syntetyzuje witaminę C w wątrobie, w toku ewolucji ludzie utracili zdolność wytwarzania witaminy C i muszą ją pozyskiwać z pożywienia. Brak wewnętrznego wytwarzania i regulacji powoduje, że duża część ludzi znajduje się w stanie różnych poziomów jej trwałych lub przejściowych niedoborów. Ponieważ witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, działającym jako wymiatacz wolnych rodników, czynnik decydujący o równowadze żelaza i niezbędny kofaktor w licznych, ważnych reakcjach enzymatycznych, dlatego nawet umiarkowany niedobór może mieć poważne konsekwencje zdrowotne.
Biorąc pod uwagę rosnące obciążenie zachodnią dietą, zanieczyszczenia i stres wywołujący stany zapalne i uszkodzenia oksydacyjne, potencjalne działanie ochronne witaminy C przed chorobami układu krążenia, szeregiem nowotworów i wieloma chorobami zakaźnymi, poprawa spożycia witaminy C może okazać się tanią i skuteczną formą prewencji.
Technologia liposomalna zapewnia zwiększoną absorpcję witaminy C, zapobiegając degradacji cząsteczek kwasu askorbinowego, a tym samym poprawiając jego biodostępność i skuteczność.
Suplement wegański. Nie zawiera laktozy, glutenu i GMO. Dobrze smakuje. Formuła przyjazna dla zębów (bez cukru). Długo zachowuje przydatność. Nie wymaga przechowywania w lodówce. Wysoka biodostępność i wchłanianie.
ZNACZENIE DLA ORGANIZMU
Choroba spowodowana niedoborem witaminy C nazywa się szkorbut. Może prowadzić do anemii, wyczerpania, samoistnego krwawienia, bólu kończyn, obrzęku, a czasami owrzodzenia dziąseł i utraty zębów. Dalsze nieprawidłowości kliniczne wynikające z niedoboru witaminy C obejmują opóźnione gojenie się ran, zaburzenia budowy kości i tkanki łącznej oraz niestabilność naczynioruchową.
Całkowita zawartość witaminy C w organizmie waha się od 300 mg (w stanie bliskim szkorbutu) do około 2 g (normalny poziom). Wysoki poziom witaminy C utrzymuje się w komórkach i tkankach (97%), a najwyższy jest w leukocytach (białych krwinkach), oczach, nadnerczach, przysadce mózgowej i mózgu. Stosunkowo niskie poziomy witaminy C występują w płynach pozakomórkowych (3%), takich jak osocze, czerwone krwinki i ślina.
Ponieważ człowiek nie jest w stanie syntetyzować witaminy C, powinna ona zostać wchłonięta przez błonę śluzową i przeniesiona poprzez krążenie do różnych narządów. Skomplikowany system przepływów kwasu askorbinowego w organizmie człowieka zapobiega nadmiernym wahaniom jego stężenia wewnątrz komórek, wymaganym przez procesy metaboliczne.
Około 70–90% witaminy C może zostać wchłonięte przy umiarkowanym spożyciu 30–180 mg/dzień. Jednakże przy dawkach powyżej 1000 mg/dzień wchłanianie spada do mniej niż 50%. Suplementacja charakteryzuje się niską toksycznością, ponieważ nerki usuwają nadmiar witaminy C, zapobiegając przedawkowaniu.
Stężenie witaminy C we krwi, oprócz podaży i eliminacji, zależy również od redystrybucji. W okresach niskiego spożycia witamina C jest raczej wchłaniana przez nerki, a nie wydalana. Proces ten zapobiega niedoborom w okresach niedożywienia.
Rekomendowany dzienny poziom spożycia (RWA) witaminy C w Polsce dla osób dorosłych to 75mg dla kobiet i 90mg dla mężczyzn. Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta u kobiet w ciąży i karmiących piersią. Maksymalna zalecana ilość witaminy C w dawce dziennej to 1000 mg. Nie powinny jej stosować osoby mające predyspozycje do tworzenia kamieni nerkowych lub chorujące na kamicę nerkową.
Niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR) zaleca górną granicę 250 mg (800 IU) witaminy C w dziennej dawce suplementu diety.
DLA KOGO?
Niedobór witaminy C
Symptomy niedoboru witaminy C pojawiają się po 8–12 tygodniach niedostatecznego spożycia i objawiają się drażliwością i anoreksją.
Niedobór może wynikać ze:
- złej diety, ubogiej w świeże owoce i warzywa, diety zachodniej
- chorób takich jak anoreksja i inne problemy psychiczne
- restrykcyjnych diet spowodowanych alergią, trudnościami w przyjmowaniu pokarmów doustnie lub z innych powodów
- starszego wieku
- cukrzycy typu 1, która wymaga dostarczania dużej ilości witaminy C
- zaburzeń przewodu pokarmowego, takich jak nieswoiste zapalenie jelit
- przeciążenia żelazem, które prowadzi do niszczenia witaminy C przez nerki
- nadmiernego spożycia alkoholu lub używanie niektórych substancji
- palenia papierosów i narażenia na bierne palenie
- późnego lub nieudanego odstawienie dziecka od piersi może również prowadzić do szkorbutu
- zanieczyszczenia powietrza
Objawy niedoboru
Wczesne objawy:
- utrata apetytu
- utrata masy ciała
- zmęczenie
- drażliwość
- letarg
W ciągu 1-3 miesięcy mogą pojawić się kolejne objawy:
- niedokrwistość
- bóle mięśni, ból kości
- obrzęki
- wybroczyny, czyli małe czerwone plamki powstałe w wyniku krwawienia pod skórą
- skkręcone owłosienie
- choroby dziąseł i utrata zębów
- słabe gojenie ran
- duszność
- zmiany nastroju i depresja,
Przedawkowanie
Nie stwierdzono, aby nawet przy dużych dawkach witamina C była toksyczna lub powodowała jakiekolwiek poważne działania niepożądane. Nadmiar witaminy C jest wydalany z moczem.
Objawy przedawkowania
Najczęstszym skutkiem ubocznym wysokiego spożycia witaminy C są zaburzenia trawienne. Najczęstszymi objawami są biegunka i nudności.
Wysokie spożycie witaminy C wiąże się nie tylko z większą ilością szczawianów w moczu, ale także z rozwojem kamieni nerkowych.
Ze względu na swoją kwasowość konwencjonalna witamina C może być szkodliwa dla osób ze skłonnością do refluksu żołądkowego.
JAK STOSOWAĆ?
NutriStella Witamina C Żel Liposomalny
ZALECANE SPOŻYCIE: Dorośli i dzieci jedno pryśnięcie dziennie pod język. Przyjmować na pusty żołądek co najmniej 15 minut przed jedzeniem. Przed pierwszym użyciem naciśnij pompkę 2-3 razy, aż pojawi się zawartość. Wstrząśnij przed użyciem. W przypadku zatkania przepłucz dyszę wodą.
Zawiera 250 mg (313% RWS*) witaminy C w porcji dziennej (1 pryśnięcie).
*% Dziennej Referencyjnej Wartości Spożycia dla osób dorosłych
Ważne
Ponieważ witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, tradycyjne suplementy najlepiej wchłaniają się na czczo 30 minut przed posiłkiem lub 2 godziny po posiłku. Istnieją jednak kontrowersje, czy witaminę C należy przyjmować bez jedzenia ze względu na jej właściwości drażniące. Wielu producentów witaminy C zaleca kompromis w kwestii wchłaniania na rzecz komfortu pacjentów i sugeruje, żeby w związku z tym tabletki i kapsułki z witaminą C przyjmować z jedzeniem. Nie ma takiej konieczności w przypadku witaminy C NutriStella.
Witaminę C można suplementować o dowolnej porze dnia. Nie ma wystarczających dowodów na rekomendację przyjmowania witaminy C w nocy, chociaż osoby z niskim poziomem witaminy C wykazują pogorszenie jakości snu. Wydaje się, że rozsądne jest przyjmowanie witaminy C przed wieczorem, ponieważ może ona zwiększyć poziom energii i tym samym utrudnić zasypianie.
Należy zachować ostrożność stosując witaminę C razem z innymi substancjami, np. lekami. Ze względu na silne właściwości przeciwutleniające witamina C może zmieniać ich skuteczność.
Jak poprawić wchłanianie witaminy C?
Jedynymi naukowo udowodnionymi wzmacniaczami wchłaniania witaminy C są liposomy.
Witamina C ulega rozkładowi w przewodzie pokarmowym, zwłaszcza w obecności jonów metali. Zamknięta w liposomach – małych kulistych strukturach na bazie lipidów, które tworzą jedną lub więcej dwuwarstwowych fosfolipidów, Witamina C zachowuje swoje właściwości. Liposomy nie tylko ograniczają degradację witaminy C, spowalniają jej uwalnianie i poprawiają wchłanianie, ale także łagodzą ewentualne zaburzenia funkcjonowania przewodu pokarmowego. Badania dowodzą, że formuły liposomalne wykazują 2x lepszą wchłanialność niż konwencjonalne suplementy z witaminą C.
Nasze liposomalne preparaty w żelu mają lepszą skuteczność w porównaniu ze stałymi postaciami liposomalnymi, takimi jak tabletki lub kapsułki, ponieważ szybko wchłaniają się przez błonę śluzową jamy ustnej z pominięciem tradycyjnej drogi żołądkowo-jelitowej. Wchłanianie witamin przez błonę śluzową jamy ustnej jest 3-5 razy skuteczniejszee niż drogą konwencjonalną.
Inhibitory wchłaniania witaminy C
Cukier. Witamina C jest transportowana w jelitach zarówno za pomocą mechanizmów wrażliwych, jak i niewrażliwych na glukozę, więc obecność dużych ilości cukru w jelicie może spowolnić jej wchłanianie z przewodu pokarmowego. Dodatkowo poprzez spożywanie cukru do organizmu wprowadza się więcej wolnych rodników, aby je zneutralizować, witamina C zostanie wykorzystana już w przewodzie pokarmowym. zamiast neutralizować wolne rodniki w innych obszarach organizmu. Zatem nawet jeśli witamina C zostanie wchłonięta, może nie zostać optymalnie wykorzystana.
Zmniejszoną biodostępność witaminy C często obserwuje się w przypadku stresu, spożycia alkoholu, palenia tytoniu, gorączki, chorób wirusowych, stosowania antybiotyków i środków przeciwbólowych, narażenia na produkty ropopochodne lub tlenek węgla, toksyczności metali ciężkich i innych.
SKŁADNIKI
Woda oczyszczona, witamina C (kwas L-askorbinowy), lecytyna (lecytyna słonecznikowa (emulgator)), wodorowęglan sodu (regulator kwasowości), gliceryna (substancja utrzymująca wilgoć), guma ksantanowa (zagęstnik), naturalny aromat cytrynowy, sorbinian potasu (konserwant), glikozydy stewiolowe ze stewii (substancja słodząca), octan α-tokoferylu (przeciwutleniacz).
Odpowiedni dla wegan. Nie zawiera sztucznych aromatów, barwników, olejów, soli, drożdży. Bez laktozy, glutenu i GMO.
Formuła przyjazna dla zębów (bez cukru).
Długo zachowuje trwałość i nie wymaga przechowywania w lodówce.
NutriStella Liposomalna witamina C ma niemal neutralne pH, dzięki czemu jest łagodna dla błon śluzowych i układu trawiennego. Nie jest buforowana wapniem, dlatego jest dobrym wyborem dla osób z problemami sercowo-naczyniowymi i tych, którzy już suplementują wapń.
Witamina C jest najbardziej nietrwałą witaminą, łatwo ulegającą degradacji pod wpływem temperatury, wilgotności i tlenu podczas przechowywania. Zarówno liposomy, jak i butelka w systemie air-free powodują, że witamina C od NutriStelli jest wyjątkowo trwała.
DLACZEGO WITAMINA C NUTRISTELLA
WZMOCNIENIE ODPORNOŚCI – Witamina C wspiera organizm w chwilach dyskomfortu, wzmacniając odporność i ułatwiając powrót do dobrego samopoczucia. Jej suplementacja jest szczególnie istotna w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm narażony jest na wiele zagrożeń.
WYSOKA WCHŁANIANOŚĆ – Liposomalna witamina C podawana w formie żelu jest wysoce bioaktywna – liposomalna struktura chroni cząsteczki kwasu askorbinowego przed zniszczeniem w układzie pokarmowym oraz ułatwia przenikanie do krwioobiegu, dodatkowo wchłanianie przez błonę śluzową przyczynia się do szybszego i efektywniejszego wchłaniania. Zamiast przyjmować niepotrzebnie duże dawki witaminy C, która jest następnie wydalana przez organizm, warto postawić na jakość i skuteczność.
PRZYJAZNA DLA ŻOŁĄDKA – zastosowana w produkcie struktura liposomów nie tylko przyczynia się do lepszego wchłaniania i wykorzystania składników aktywnych, ale także pomaga chronić żołądek i układ pokarmowy przed przykrymi skutkami ubocznymi przyjmowania witaminy C.
SILNY ANTYOKSYDANT – Witamina C wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu pozytywnie wpływa na stan skóry, produkcję kolagenu i funkcję kości. Witaminę C poleca się także osobom chcącym zwalczyć stres oraz poprawić metabolizm energetyczny i wchłanianie żelaza.
BEZ NIEPOŻĄDANYCH DODATKÓW – Suplement diety marki NutriStella nie zawiera laktozy, glutenu, cukru, GMO ani soi. Nie zawiera sztucznych aromatów, barwników, soli ani drożdży i jest odpowiedni dla wegan i wegetarian.
WYSOKA DAWKA – 250 mg to maksymalna dzienna dawka witaminy C dla suplementów diety, zgodnie z zaktualizowanymi zaleceniami Niemieckiego Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka.