Witamina D to prehistoryczna cząsteczka hormonalna, która w swojej podstawowej roli od zawsze służyła wsparciu przetrwania. Jest wytwarzana w procesie fotosyntezy przez wszystkie formy życia, począwszy od fitoplanktonu (~750 milionów lat temu) po ssaki i ludzi. Najprawdopodobniej witamina D była pierwszą kluczową cząsteczką, która działała w reakcji na stres wywołując odpowiedź immunologiczną. Witamina D pomaga komórkom wrodzonego systemu odpornościowego zabijać bakterie i wirusy.
Witamina D działa najlepiej w połączeniu z innym ważnym składnikiem odżywczym – witaminą K. Podczas gdy jedną z głównych funkcji witaminy D jest zapewnienie odpowiedniego poziomu wapnia we krwi, witamina K sprzyja gromadzeniu się wapnia w kościach i zębach, jednocześnie zmniejszając jego nieporządaną akumulację w tkankach miękkich, takich jak naczynia krwionośne. Głównym naturalnym źródłem witaminy D jest jej synteza w dolnych warstwach naskórka inicjowana promieniowaniem UVB. Witaminę D można również przyjmować z dietą i suplementami.
Około 1 miliard ludzi na całym świecie cierpi na niedobór witaminy D. W Europie ponad 40% populacji może nie mieć odpowiedniego poziomu witaminy D. Głównymi przyczynami są brak ekspozycji na słońce związany z siedzącym trybem życia w zamkniętych pomieszczeniach i niewłaściwa dieta.
Najnowsze kompleksowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Południowej Australii powiązało niski poziom witaminy D ze zwiększonym ryzykiem przedwczesnej śmierci – śmiertelność z jakiejkolwiek przyczyny wzrasta o 25%, gdy poziom witaminy D mieści się w zakresie niedoborów.
W NutriStella Vegan Vitamin D3+K2 zależy nam na maksymalnych efektach przy możliwie jak najmniejszych skutkach ubocznych i stratach. Najwyższej jakości składniki aktywne – wegańska witamina D3 z porostów i doskonała forma witaminy K2 – MenaQ7® (jedyna klinicznie potwierdzona, opatentowana witamina K2) dostarczane są przez błonę śluzową jamy ustnej, zapewniając najwyższy poziom wchłaniania.
Wegańska. Nie zawiera laktozy, glutenu i GMO. Dobrze smakuje. Formuła przyjazna dla zębów (bez cukru). Długo zachowuje trwałość i po otworzeniu nie wymaga przechowywania w lodówce. Zwiększona biodostępność i wchłanianie.
ZNACZENIE DLA ORGANIZMU
Termin witamina D odnosi się do grupy cząsteczek rozpuszczalnych w tłuszczach, odpowiedzialnych za zwiększenie jelitowego wchłaniania wapnia, magnezu i fosforu. U człowieka najważniejszymi związkami z tej grupy są witamina D3 (cholekalcyferol wytwarzany w organizmie pod wpływem światła słonecznego lub pochodzenia zwierzęcego) oraz witamina D2 (ergokalcyferol pochodzenia roślinnego).
Witamina D3 jest preferowaną formą witaminy D i najczęściej spotykaną w suplementach diety, ponieważ wykazuje lepszą skuteczność niż witamina D2 w podnoszeniu i utrzymywaniu poziomu witaminy D w organizmie.
Po syntezie witaminy D w skórze lub pobraniu jej z pożywienia lub suplementów, krąży ona we krwi przez około 24 godziny. Następnie natywna witamina D magazynowana jest w tkance tłuszczowej przez około dwa miesiące. Tutaj pozostaje nieaktywna, dopóki nie będzie potrzebna. Kiedy organizm potrzebuje więcej witaminy D, witaminy D-2 i witamina D-3 są przekształcane przez wątrobę i nerki do ich aktywnej postaci (zwanej kalcytriolem), a następnie uwalniane do krwi. Uwolniona aktywna witamina D może krążyć w organizmie przez około trzy tygodnie. Po uzupełnieniu organizmu, biologicznie aktywna forma przez wiele miesięcy magazynowana jest w tkance tłuszczowej i uwalniana z tego magazynu w zależności od zapotrzebowania organizmu.
Ta aktywna forma witaminy D wspomaga wchłanianie wapnia i fosforu z jelit. Wapń i fosfor są włączane do kości, aby je wzmacniać i sprawiać, że są mocne i gęste (proces zwany mineralizacją). Zatem kalcytriol jest niezbędny do tworzenia, wzrostu i naprawy kości. Bez wystarczającej ilości witaminy D organizm może wchłonąć jedynie 10% do 15% wapnia z diety, ale przy jej normalnych rezerwach wchłanianie jest na poziomie od 30% do 40%.
Poziom witaminy D najlepiej zmierzyć poprzez stężenie 25-hydroksywitaminy D3 (25-OH-D3) w surowicy, ponieważ wskaźnik ten odzwierciedla zarówno spożycie z dietą, jak i syntezę endogenną. Poziomy 50 nmol/l (20 ng/ml) lub wyższe są odpowiednie dla większości ludzi czyli ogólnego stanu zdrowia i kości. Poziomy poniżej 30 nmol/L (12 ng/ml) są zbyt niskie i mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie. Poziomy powyżej 125 nmol/L (50 ng/ml) są zbyt wysokie i mogą również powodować problemy zdrowotne.
Przy regularnym kontakcie ze słońcem na świeżym powietrzu od końca marca/początku kwietnia do końca września większość ludzi powinna być w stanie wytworzyć od 80% do 90% potrzebnej witaminy D ze światła słonecznego w skórze, podczas gdy przyjmowanie doustne powinno wnosić jedynie niewielki wkład (10% do 20%). Ze względu na położenie słońca skóra w miesiącach zimowych wytwarza niewielką ilość witaminy D lub nie wytwarza jej wcale. We wszystkich miejscach na północ od 37 stopni szerokości geograficznej (większość Europy, nad Sycylią i Sewillą) witamina D musi być dostarczana w pożywieniu i suplementach.
Witamina K to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, która naturalnie występuje w dwóch postaciach: filochinon – witamina K1 (występująca w zielonych warzywach liściastych, przyczyniająca się do krzepnięcia krwi) i menachinony – witamina K2 (występująca w niektórych pokarmach zwierzęcych i produktach fermentowanych, niezbędna w budowie i utrzymaniu mocnych kości i hamowaniu odkładania się wapnia w naczyniach krwionośnych). Menachinony mogą być również wytwarzane przez bakterie jelitowe w organizmie człowieka. Wykazano, że zdrowe tkanki tętnicze zawierają 100 razy więcej witaminy K2 niż niezdrowe tętnice.
Witamina K jest szybko metabolizowana i wydalana z moczem lub kałem. Organizm zatrzymuje jedynie około 30% do 40% fizjologicznej dawki doustnej, podczas gdy około 20% jest wydalane z moczem, a 40% do 50% z kałem z żółcią. Ten szybki metabolizm odpowiada za stosunkowo niski poziom witaminy K we krwi i jej zapasów w tkankach (w tym w wątrobie, mózgu, sercu, trzustce i kościach) i jest powodem, dla którego witamina K rzadko osiąga toksyczne poziomy w organizmie, nawet przy dużym spożyciu, co może czasami zdarza się w przypadku innych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR) rekomenduje maksymalny poziom 20,0 µg (800 IU) witaminy D i 25,0 µg witaminy K2 w dziennej dawce suplementu diety.
DLA KOGO?
Niedobór witaminy D
Badania epidemiologiczne w Polsce wykazują, że stężenie witaminy D lub jej metabolitów u większości dorosłych nie osiąga pożądanego poziomu. Optymalna koncentracja witaminy D 25-OH wynosi od 30 do 50 ng/ml. Poniżej tego poziomu zaleca się suplementację. Z kolei przy stężeniu >75–100 ng/ml – należy wstrzymać podaż preparatów witaminy D, a poziom >100 ng/ml, to poziom toksyczny witaminy D przy którym należy bezwzględnie przerwać suplementację, ocenić poziom wapnia w surowicy i skonsultować się z lekarzem.
Czynniki ryzyka niedoboru witaminy D:
- Ścisła dieta wegańska. Większość naturalnych źródeł witaminy D pochodzi od zwierząt, dlatego dieta roślinna zwykle wymaga suplementacji.
- Ograniczona ekspozycja na światło słoneczne ze względu na: porę roku, życie na północnych szerokościach geograficznych lub posiadanie zawodu lub stylu życia uniemożliwiającego ekspozycję na słońce, noszenie długich szat lub nakryć głowy ze względów religijnych, zanieczyszczenie powietrza.
- Ciemna skóra. Pigment melanina zmniejsza zdolność skóry do wytwarzania witaminy D w odpowiedzi na ekspozycję na światło słoneczne. Niektóre badania pokazują, że osoby starsze i osoby o ciemniejszej skórze są w grupie wysokiego ryzyka niedoboru witaminy D.
- Upośledzona zdolność nerek do przekształcania witaminy D w jej aktywną formę. Oprócz schorzeń ta zdolność może się zmniejszać wraz z wiekiem.
- Słabe wchłanianie witaminy D na skutek zaburzeń pracy przewodu pokarmowego tj. Choroba Leśniowskiego-Crohna, mukowiscydoza i celiakia, które wpływają na zdolność jelit do wchłaniania witaminy D ze spożywanego pokarmu.
- Otyłość. Witamina D jest wychwytywana przez komórki tłuszczowe, przez co zakłóca się jej uwalnianie do krążenia. Osoby o wskaźniku masy ciała wynoszącym 30 BMI lub więcej często mają niski poziom witaminy D we krwi.
Objawy niedoboru witaminy D
Oprócz wyników badań krwi objawy niedoboru witaminy D obejmują:
- częste choroby lub infekcje
- łamliwość kości, osteoporozę, krzywicę u dzieci
- ból kości
- zmęczenie
- depresje, stany lękowe
- zaburzenia gojenia się ran
- osłabienie mięśni, ból lub drżenie
- sztywne stawy
- wypadanie włosów
- przybieranie na wadze
Przedawkowanie witaminy D
Nadmiar witaminy D powoduje nienormalnie wysokie stężenie wapnia we krwi (hiperkalcemia), co może powodować nadmierne zwapnienie kości, tkanek miękkich, serca i nerek, a także nadciśnienie. Objawy przedawkowania witaminą D pojawiają się kilka miesięcy po podaniu zbyt dużych dawek witaminy D.
Objawy przedawkowania witaminy D
- utrata masy ciała, nudności, osłabienie, wymioty, zaparcia, częste oddawanie moczu i słaby apetyt
- bezsenność, drażliwość, zmęczenie, znużenie
- zaburzenia rytmu serca
- bóle kości i mięśni oraz problemy z nerkami, takie jak tworzenie się kamieni wapniowych.
Niedobór i przedawkowanie witaminy K
Ostry niedobór witaminy K u dorosłych występuje rzadko, ale może wystąpić u osób przyjmujących leki blokujące metabolizm witaminy K, takie jak antybiotyki, lub u osób z chorobami powodującymi złe wchłanianie pokarmu i składników odżywczych. Niedobór może wystąpić także u noworodków, ponieważ witamina K nie przenika przez łożysko, a mleko matki zawiera jej niewielkie ilości. Ograniczona ilość białek krzepnięcia krwi po urodzeniu zwiększa ryzyko krwawienia u niemowląt, jeśli nie podaje się im suplementów witaminy K.
Niestety zachodnia dieta nie zawiera wystarczającej ilości witaminy K2, dlatego suplementacja MenaQ7® jest dobrą alternatywą zalecaną przez ekspertów. Odkładanie się wapnia w tkankach miękkich, w tym w ścianach tętnic, jest dość powszechne, zwłaszcza u osób chorych na miażdżycę, co sugeruje, że niedobór witaminy K jest częstszy niż wcześniej sądzono.
Niedobór witaminy K może przyczyniać się do znacznych krwawień, słabego rozwoju kości, osteoporozy i zwiększonej liczby chorób sercowo-naczyniowych.
Witamina K jest szybko metabolizowana i wydalana z organizmu, co rzadko powoduje przedawkowanie.
SPOSÓB UŻYCIA
NutriStella Wegańska D3+K2
SPOSÓB UŻYCIA: Dorośli 4 pryśnięcia dziennie pod język lub na wewnętrzną stronę policzka, dzieci powyżej 3 roku życia 2 pryśnięcia dziennie. Przed pierwszym użyciem naciśnij pompkę 2-3 razy, aż pojawi się zawartość. Wstrząśnij przed użyciem. W przypadku zatkania przepłucz dyszę wodą.
DAWKOWANIE: Zawiera 800 jm (20 μg) witaminy D3 (400% RWS*) i 25 μg witaminy K2 (33,3% RWS*) w dawce dziennej dla dorosłych (4 spraye) oraz 400 jm (10 μg) witaminy D3 (200% RWS*) i 12,5μg witaminy K2 (16,7% RWS*) w dawce dziennej dla dzieci (2 spraye).
*Dzienna Referencyjna Wartość Spożycia dla osób dorosłych
Rekomendowany dzienny poziom spożycia (RWS) witaminy D w Polsce dla osób dorosłych to 5 µg (200 jm) a maksymalna zalecana dawka dzienna dla suplementu diety to 50 µg (2000 jm). Przed zastosowaniem wskazane jest wykonanie badania 25-(OH)D we krwi oraz konsultacja wyniku z lekarzem lub farmaceutą.
Niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR) zaleca maksymalny poziom 20,0 µg (800 jm) witaminy D w suplemencie diety.
Rekomendowany dzienny poziom spożycia (RWS) witaminy K w Polsce dla osób dorosłych to 75 µg a maksymalna zalecana dawka dzienna dla suplementu diety to 200 µg.
Niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR) zaleca maksymalny poziom 25 µg witaminy D w suplemencie diety.
Należy pamiętać, że NutriStella Vegan D3+K2 wchłania się znacznie lepiej przez jamę ustną niż konwencjonalne formy witamin przyjmowane przez przewód pokarmowy. Dane z badań klinicznych wykazują 1,9-2,6x lepszą biodostępność i wchłanianie witaminy D3 w sprayu niż w postaci kapsułek.
Jeśli nadal rozważasz tabletki lub kapsułki, zwróć uwagę na następujące czynniki wpływające na efektywność wchłaniania witaminy D w jelitach:
Wzmacniacze wchłaniania witaminy D
Ponieważ witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, najlepiej wchłania się z krwiobiegu w obecności tłuszczu w diecie. Pomocne jest także spożywanie pokarmów bogatych w witaminę D pochodzenia zwierzęcego i przyjmowanie suplementów zawierających witaminę D3. Także łączenie witaminy D z magnezem może pomóc w zwiększeniu wchłaniania.
Inhibitory wchłaniania witaminy D
Witamina E, witamina A oraz duże dawki witaminy K wymuszają rywalizację o wchłanianie witaminy D w jelitach. Niedawno przeprowadzone badania wykazały, że wysokie stężenie witaminy A zmniejsza biodostępność witaminy D o 30%. Składniki funkcjonalne obniżające poziom cholesterolu, tj. fitosterole, sterole roślinne, mogą również upośledzać wchłanianie witaminy D.
SKŁADNIKI
SKŁADNIKI: Olej kokosowy – MCT, olejek miętowy (Mentha arvensis L.), olejek eteryczny ze słodkiej pomarańczy (Citrus sinensis (L) Osbeck), witamina D3 (cholekalcyferol z porostów wegańskich), witamina K2 (menachinon-7).
NutriStella Vegan D3+K2 to wegański produkt premium. Witaminę D3 uzyskuje się z porostów. Porosty są złożoną formą życia, symbiotyczną społecznością dwóch różnych organizmów – grzyba i glonu. Te małe organizmy mogą przetrwać w ekstremalnych klimatach (od regionów polarnych po pustynie) i są zdolne do wzrostu i gromadzenia znacznych ilości korzystnych składników odżywczych. Aby chronić się przed szkodliwym światłem słonecznym, porosty wytwarzają witaminę D. Witamina D3 pochodząca z porostów jest nie tylko wolna od toksyn i innych zanieczyszczeń, ale jest także naturalną formą D3, która odpowiada tej wytwarzanej przez organizm ludzki pod wpływem światła słonecznego. Jej biodostępność jest porównywalna z biodostępnością ze źródeł zwierzęcych, takich jak lanolina pochodzenia owczego.
Witamina K2 w postaci Menachinonu-7 (MK-7) jest najbardziej biodostępną, długotrwale działającą i bioaktywną formą witaminy K. W NutriStella Vegan D3+K2 używamy MenaQ7® Pharma Pure – jedynej klinicznie przebadanej, opatentowanej witaminy K2 all-trans 100% na rynku, która w 2015 roku została nagrodzona Nutri Award dla najlepszego składnika funkcjonalnego. Czystość MenaQ7® Pharma Pure jest dwojaka i mierzona jest za pomocą: czystości izomerycznej, tj. procentowej zawartości izomerów trans (aktywna forma witaminy K2 jako MK-7) oraz czystości ogólnej, tj. procentowego udziału innych substancji pochodzących z procesu produkcyjnego (zanieczyszczeń powstałych w wyniku fermentacji, pozostałości bakteryjnych). MenaQ7® PharmPure to jedyna dostępna syntetyczna witamina all-trans, która jest biorównoważna z naturalnymi preparatami z soi i ciecierzycy. Oferuje te same korzyści techniczne i kliniczne, ale jest wolna od wszystkich znanych alergenów.
Olej MCT zastosowany w NutriStella Vegan D3+K2 to frakcjonowany składnik pochodzący z oleju kokosowego. Cząsteczki MCT (trójglicerydy średniołańcuchowe) są mniejsze niż cząsteczki LCT (trójglicerydy długołańcuchowe) powszechnie występujące w żywności. Dzięki temu są łatwiej strawne i szybko wchłaniają się do krwioobiegu. Olej MCT może wspomagać utratę wagi, rozkład tłuszczu, produkcję ketonów i poprawę środowiska jelitowego. Posiada także właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze.
NutriStella Vegan D3+K2 zawiera wyłącznie naturalne aromaty.
DLACZEGO NUTRISTELLA?
OPTYMALNE DAWKOWANIE – 800 jm D3, czyli 20 µg cholekalcyferolu z porostów w jednej porcji oraz 25 µg wysokiej jakości witaminy K2 w postaci MenaQ7 PharmPure all-trans. Opakowanie rodzinne – dawkowanie odpowiednie dla dorosłych i dzieci od 3 roku życia, dawkowanie zgodnie z zaleceniami Niemieckiego Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka. Butelka z technologią Air-Free chroni produkt przed drobnoustrojami i rozkładem oraz wydłuża okres przydatności do spożycia. 53 porcje dziennie.
WYSOKA BIOAKTYWNOŚĆ I SYNERGIA – Według badań witamina D podana w postaci sprayu doustnego wchłania się 1,9-2,6 razy lepiej niż konwencjonalne kapsułki. Witamina D odpowiada za regulację metabolizmu wapnia i fosforu w organizmie, natomiast witamina K2 jest jej idealnym uzupełnieniem – dba o przekierowanie i magazynowanie tych minerałów we właściwym miejscu.
WSPARCIE OBRONY IMMUNOLOGICZNEJ – Witaminy D i K wpływają przede wszystkim na zdrowie kości, mięśni, zębów i stawów oraz wspomagają sprawne funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Witamina D wspiera układ odpornościowy oraz przyczynia się do podziału i rozwoju komórek.
WYGODNY, WEGAŃSKI SUPLEMENT BEZ ZBĘDNYCH DODATKÓW – łatwy w użyciu, nie wymaga połykania, poręczny, nie zawiera aerozolu, bezpieczny w samolocie. Produkt nie zawiera szkodliwych konserwantów, wypełniaczy, sztucznych aromatów i barwników. Nie zawiera glutenu, GMO, laktozy, cukru, żelatyny ani soi. Dzięki naturalnym olejkom ze słodkiej pomarańczy i mięty ma orzeźwiający, przyjemny smak. Zawiera wysokiej jakości olej MCT (kokosowy)
DLA KOGO? – Dla wszystkich, którzy chcą wzmocnić swoją odporność i kondycję swojego organizmu, a jednocześnie chcą stosować suplementy diety, które nie obciążają żołądka i układu trawiennego.