Żelazo jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym dla większości form życia, od bakterii po ssaki. Jego rola  wynika ze zdolności do przenoszenia elektronów.

Żelazo jest jednym z najobficiej występujących w organizmie człowieka minerałów, ale jednocześnie jego niedobór to najczęściej występujący na świecie deficyt składnika odżywczego – IDA (ang. Iron Deficiency Anemia)- prowadzi do skrajnego zmęczenia i zawrotów głowy, wpływając na jakość życia i wydajność. Dotyka ludzi w każdym wieku w tym dzieci, a w szczególności kobiety w wieku rozrodczym i osoby poddawane terapiom i zabiegom leczniczym. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że 2 miliardy osób na świecie cierpi na anemię (25% światowej populacji), a dwa razy więcej ma niedobór żelaza. W 2019 r. anemię miało 29,9% kobiet w wieku od 15 do 49 lat.

Do głównych przyczyn niedoboru żelaza należą: niedożywienie, utrata krwi, zaburzenia wchłaniania, ciąża, infekcje, stany zapalne i choroby jelit.

Najczęstszą metodą leczenia IDA jest doustna suplementacja żelaza, która niestety wiąże się z działaniami niepożądanymi ze strony przewodu pokarmowego, takimi jak zaparcia i wzdęcia. Dolegliwości te mogą prowadzić do nieprzestrzegania zaleceń terapeutycznych i utrzymywania się IDA.

Zarówno niedobór żelaza, jak i jego nadmiar mogą powodować stres oksydacyjny. Zdolność żelaza do oddawania i przyjmowania elektronów sprawia, że jest ono niezbędne fizjologicznie, ale także niebezpieczne biochemicznie i może uszkadzać tkanki, katalizując konwersję nadtlenku wodoru w jony wolnych rodników, które atakują błony komórkowe, białka i DNA i mogą spowodować śmierć komórek.

NutriStella Iron Spray: Łagodny dla przewodu pokarmowego, wegański, wolny od laktozy, glutenu i GMO. Świetny smak, przyjazny dla zębów (bez cukru), długo przydatny do użytku, nawet po otwarciu opakowania, nie wymaga przechowywania w lodówce, wyjątkowa biodostępność i wchłanianie.

Organizm ludzki potrzebuje żelaza do transportu tlenu. Tlen jest niezbędny do funkcjonowania, przetrwania i proliferacji prawie wszystkich typów komórek. Tlen podczas transportu z płuc do reszty organizmu jest związany z żelazem hemowym obecnym w hemoglobinie w czerwonych krwinkach. W komórkach mięśniowych żelazo wiąże tlen z mioglobiną, która reguluje jej uwalnianie.

Żelazo jest najobficiej występującym w organizmie człowieka pierwiastkiem śladowym. Całkowita zawartość żelaza w organizmie wynosi około 3–5 g, z czego większość znajduje się we krwi (około 2,5g) a reszta w wątrobie, szpiku kostnym i mięśniach w postaci hemu.

Człowiek każdego dnia zużywa 20 mg żelaza do produkcji nowych czerwonych krwinek, z których większość powstaje w wyniku przetworzenia starych czerwonych krwinek. Całkowita wielkość strat u zdrowych osób w krajach rozwiniętych wynosi szacunkowo średnio 1 mg dziennie w przypadku mężczyzn i 1,5–2 mg dziennie w przypadku kobiet mających regularne miesiączki. Osoby z infekcjami przewodu pokarmowego i zaburzeniami wchłaniania żelaza często tracą więcej.

Większość żelaza w organizmie jest poddawana recyklingowi przez układ siateczkowo-śródbłonkowy, który rozkłada starzejące się czerwone krwinki. W przeciwieństwie do wchłaniania i recyklingu żelaza, nie ma fizjologicznego mechanizmu regulacyjnego wydalanie żelaza. Ludzie tracą niewielką, ale stałą ilość w wyniku utraty krwi, urazów, pocenia się i złuszczania nabłonka.

Straty żelaza pokrywane są głównie przez żywność. Ilość wchłoniętego żelaza w porównaniu z ilością spożytą jest zazwyczaj niska, ale może wahać się od 5% do nawet 35% w zależności od okoliczności i rodzaju/źródła żelaza. Najlepiej przyswajalne formy żelaza to te z produktów pochodzenia zwierzęcego (żelazo hemowe), które umożliwiają wchłanianie od 15% do 35% spożycia. Wchłanianie żelaza w postaci soli żelaza (jak w przypadku większości suplementów) różni się nieco w zależności od zapotrzebowania organizmu na żelazo i zwykle wynosi od 10% do 20% spożycia żelaza.

Tempo wchłaniania żelaza przez organizm ludzki zależy od wielu współzależnych czynników, w tym całkowitych zapasów żelaza, stopnia, w jakim szpik kostny wytwarza nowe czerwone krwinki, stężenia hemoglobiny we krwi i zawartości tlenu w krwi. W czasie stanu zapalnego organizm wchłania mniej żelaza, aby bakterie były go pozbawione. Wchłanianie żelaza może być również zahamowane przez blokadę błony śluzowej – reakcję organizmu na spożyty duży ładunek żelaza.

Spożyte żelazo może powodować zmiany w mikroflorze jelitowej, wspomagając rozwój gatunków chorobotwórczych i zmniejszając liczbę pożytecznych gatunków ochronnych. Żelazo jest niezbędne dla metanogennych archebakterii, których wzrost i metabolizm zależą właśnie od żelaza. Zwiększony poziom metanu w jelitach wiąże się ze spowolnieniem pasażu jelitowego, zaparciami i wzdęciami.

Podanie żelaza przez śluzówkę jamy ustnej jest skuteczniejsze niż wchłanianie z przewodu pokarmowego, które przy równym nasyceniu żelazem jest bardziej podatne na wystąpienie toksyczności skorelowanej z wolnym żelazem.

Niedobór

Niedobór żelaza występuje najczęściej u dzieci, kobiet w okresie menstruacji lub w ciąży, wegan i wegetarian, sportowców i osób starszych.

Niedobór żelaza wpływa w pierwszej kolejności na jego magazynowanie w organizmie, a wyczerpanie się tych zapasów wiąże się z pewnymi nieoczywistymi objawami. Ponieważ żelazo jest przede wszystkim potrzebne do budowy hemoglobiny, niedokrwistość z powodu jego niedoboru jest głównym objawem klinicznym. Osoby z niedoborem żelaza będą cierpieć a nawet mogą umrzeć z powodu uszkodzeń narządów na długo przed tym, zanim ich komórkom zabraknie żelaza potrzebnego do procesów wewnątrzkomórkowych, takich jak transport elektronów.

Objawy niedoboru

  • Zmęczenie, osłabienie
  • Zawroty głowy
  • Rozkojarzenie, utrata koncentracji
  • Wrażliwość na zimno
  • Duszność
  • Przyspieszone bicie serca
  • Blada skóra
  • Wypadanie włosów, łamliwe paznokcie
  • Pica – ochota na ziemię, glinę, lód lub inne produkty nieżywnościowe

Przedawkowanie

Toksyczność jest rzadka, ponieważ organizm reguluje wchłanianie żelaza i będzie wchłaniał mniej, jeśli zapasy żelaza będą wystarczające. Nadmiar żelaza występuje najczęściej w wyniku przyjmowania suplementów w dużych dawkach, gdy nie są potrzebne, lub w wyniku choroby genetycznej, która powoduje jego zbyt wysoki poziom (hemochromatoza).

Objawy przedawkowania

  • Zaparcie
  • Rozstrój żołądka
  • Nudności i wymioty
  • Ból brzucha

NutriStella Żelazo – spray doustny

Zalecane dawkowanie i sposób podawania: Dorośli, 2 pryśnięcia pod język lub na wewnętrzną stronę policzka. To dostarczy dziennie 7 mg (50% RWS*) żelaza. Można stosować bezpośrednio przed lub po posiłku.

Dzieci poniżej 12 roku życia: w sprawie dziennej dawki należy skonsultować się z lekarzem.

Ważne

Wiele tradycyjnych  suplementów żelaza wchłanianych z przewodu pokarmowego  wymaga podawania na godzinę przed posiłkiem lub dwie godziny po posiłku, w celu uniknięcia interakcji ze składnikami żywności. Nie ma takiej potrzeby w przypadku żelaza NutriStella,

Wzmacniacze wchłaniania żelaza

  • Witamina C
  • Witamina A i beta-karoten
  • Mięso

Inhibitory żelaza

  • Pokarmy zawierające fityniany (tj. produkty pełnoziarniste, zboża, soja, orzechy i rośliny strączkowe) Nawet niewielka ilość fitynianu może znacznie zmniejszyć wchłanianie żelaza.
  • Pokarmy bogate w wapń. Jeśli chodzi o suplementy, to suplementy wapnia i żelaza należy, jeśli to możliwe, przyjmować o różnych porach dnia.
  • Żywność zawierająca polifenole. Polifenole występują w żywności i napojach roślinnych, w tym w warzywach, owocach, niektórych zbożach i roślinach strączkowych, herbacie, kawie i winie. Aby przeciwdziałać negatywnemu wpływowi polifenoli, pamiętaj o kilkugodzinnej przerwie pomiędzy posiłkiem bogatym w żelazo a popołudniową herbatą lub kawą jeśli przyjmujesz tradycyjne suplementy np. w formie kapsułek lub tabletek

Nasz spray wchłania się bezpośrednio do krwiobiegu przez naczynia włosowate śluzówki jamy ustnej zapewniając doskonałą wchłanialność. 

Woda oczyszczona, cukier trzcinowy nierafinowany, żelazo (etylenodiaminotetraoctan sodu-żelaza(III)), glicerol (substancja utrzymująca wilgoć), żelazo (cytrynian amonu-żelaza (III)), kwas cytrynowy (regulator kwasowości), sorbinian potasu (substancja konserwująca), glikozydy stewiolowe ze stewii (substancja słodząca), naturalny aromat jabłkowy.

SKUTECZNA WALKA Z NIEDOBOREM ŻELAZA – Osoby stosujące dietę wegetariańską lub wegańską, a także osoby ograniczające spożycie mięsa, są narażone na zwiększone ryzyko niedoboru żelaza; zwiększone zapotrzebowanie na żelazo mają także kobiety w wieku od 14 do 50 lat, dzieci i młodzież w fazie wzrostu, sportowcy oraz osoby z chorobami jelit. Produkt NutriStella pomaga zrekompensować te niedobory, jednocześnie zmniejszając ryzyko nadmiernej suplementacji.

DOSKONAŁA WCHŁANIANOŚĆ – suplement aplikowany jest poprzez błonę śluzową jamy ustnej, dzięki czemu składniki aktywne szybko przedostają się do krwioobiegu i nie ulegają zniszczeniu przez układ trawienny. Oznacza to, że do organizmu wchłania się znacznie większa ilość składnika aktywnego niż przy konwencjonalnych formach podawania, takich jak kapsułki czy syropy. Butelka z technologią Air-Free chroni produkt przed drobnoustrojami i rozkładem oraz wydłuża jego trwałość.

OPTYMALNE DAWKOWANIE – w jednej dawce znajdziesz aż 7 mg żelaza w wysoce biodostępnej formie EDTA sodowo-żelazowej (2 do 3 razy bardziej biodostępna niż inne mineralne źródła żelaza, zgodnie z naukową opinią EFSA/European Food Authority) i żelazowy cytrynian amonu. Jednocześnie nie będziesz mieć problemów z żołądkiem i jelitami, a jedno opakowanie to aż 75 skutecznych dawek.

ZNACZENIE ŻELAZA – Żelazo jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym, wspomaga tworzenie czerwonych krwinek, pomaga zwalczać zmęczenie, dodaje energii, wspomaga transport tlenu i odporność.

ŁATWY I BEZ NIEPOŻĄDANYCH DODATKÓW – suplement NutriStella jest łatwy w użyciu, nie wymaga połykania, jest poręczny, nie zawiera aerozolu, bezpieczny w samolocie, nie wymaga konieczności zachowywania przerw między posiłkami, nie zawiera laktozy, glutenu, GMO, soi, żelatyny, stearynianu magnezu, dwutlenku tytanu, sztucznych aromatów i zabarwienie. Suplement doskonale smakuje i posiada naturalny, jabłkowy aromat. Polecany dla wegan i wegetarian. Wyprodukowano w nowoczesnych zakładach posiadających certyfikat HACCP oraz ISO 22000 w UE.

DOPRACOWANE W SZCZEGÓŁACH

JAK TO DZIAŁA?

Żelazo jest potrzebne do tworzenia hemoglobiny – białka w naszej krwi, części czerwonych krwinek (erytrocytów), która przenosi tlen i usuwa dwutlenek węgla (produkt odpadowy) z organizmu. Czerwone krwinki powstają w szpiku kostnym. Zwykle żyją około 120 dni, a następnie umierają. W przypadku niedoboru żelaza szpik kostny wytwarza mniej krwinek, a w miarę pogłębiania się niedoboru komórki stają się mniejsze. Niedawno wykazano, że niedobór żelaza przyspiesza także samobójczą śmierć czerwonych krwinek, skracając ich żywotność.

Żelazo jest niezbędnym mikroelementem dla praktycznie wszystkich żywych komórek. W chorobach zakaźnych zarówno atakujące patogeny, jak i komórki ssaków, w tym komórki układu odpornościowego, wymagają żelaza do podtrzymania swojego funkcjonowania, metabolizmu i proliferacji. Z jednej strony złośliwość większości ludzkich patogenów wiąże się z pobieraniem żelaza przez drobnoustroje. Z drugiej strony sekwestracja żelaza z bakterii i innych mikroorganizmów jest skuteczną strategią obrony gospodarza zgodną z zasadami „odporności żywieniowej”. Uważa się, że spadek poziomu żelaza powoduje głodzenie atakujących patogenów i pozbawienie ich tego niezbędnego pierwiastka, co ogranicza postęp i nasilenie choroby.

W ostrej infekcji odstawienie żelaza wywołane przez żywiciela hamuje rozwój patogenów. Jednakże przewlekła aktywacja immunologiczna spowodowana utrzymującą się infekcją, chorobą autoimmunologiczną lub nowotworem złośliwym powoduje sekwestrację żelaza nie tylko z czynników zakaźnych, ale także z progenitorów czerwonych krwinek. Jest to jeden z kluczowych mechanizmów, które łącznie powodują anemię w przebiegu przewlekłego stanu zapalnego.

Niedobory żelaza zwiększają podatność na infekcje.

Zaburzenia metabolizmu żelaza są wybitnym przykładem schorzeń, w których zmęczenie jest głównym objawem. Niezależnie od tego, czy jest to niedobór, czy przedawkowanie żelaza, zmęczenie jest jednym z najczęściej występujących symptomów.

Niedokrwistość może prowadzić do zespołu chronicznego zmęczenia, wpływać na funkcjonowanie układu odpornościowego, prowadzić do braku snu, bólów głowy i niskiego ciśnienia krwi, a także może upośledzać zdolności poznawcze i produktywność.

Osoby cierpiące na anemię często doświadczają zawrotów głowy i kołatania serca. W połączeniu z ekstremalnym zmęczeniem objawy te mogą powodować uczucie rozdrażnienia i poważnie wpływać na koncentrację. Takie warunki mogą niekorzystnie wpływać zarówno na życie społeczne, jak i na efektywność pracy.

Zmęczenie to coś znacznie więcej niż tylko uczucie senności. Zmęczenie może mieć dalekosiężny wpływ na ogólny stan zdrowia, jeśli przyczyna nie zostanie znaleziona i usunięta. W przypadku niewykrytej anemii ważne narządy tracą tlen, co z czasem może upośledzić ich funkcjonowanie i doprowadzić do nieodwracalnego pogorszenia.

Żelazo niehemowe jest najobficiej występującym jonem metalicznym w mózgu, niezbędnym do utrzymania wielu podstawowych procesów rozwoju mózgu, w tym mielinizacji, dendrytogenezy i syntezy neuroprzekaźników i gromadzi się w mózgu wraz z wiekiem. Mózg odpowiada za około 20% metabolicznego wydatku energetycznego całego organizmu w wieku dorosłym, a na wczesnym etapie rozwoju człowieka jeszcze większy odsetek – 30–50%. Ze względu na swoją rolę w wytwarzaniu energii metabolicznej żelazo mózgowe może odgrywać kluczową rolę w dojrzewaniu ludzkiego układu nerwowego. Prawdopodobnie w celu zaspokojenia zapotrzebowania tego procesu żelazo niehemowe gromadzi się szybko w ciągu pierwszych dwóch dekad życia i utrzymuje się w mniejszym tempie przez całe życie. Badania na grupie dzieci pokazują, że większa zawartość żelaza w mózgu była powiązana zarówno z większą szybkością przetwarzania, jak i wyższą inteligencją ogólną i dawała ła 21,4% związanej z wiekiem poprawy szybkości przetwarzania i 12,5% poprawy ogólnej inteligencji. Wyniki te sugerują, że żelazo niehemowe odgrywa kluczową, neurobiologiczną rolę w rozwoju zdolności poznawczych w dzieciństwie. Dalsze badania sugerują, że niedobór żelaza w mózgu w dowolnym momencie życia może zakłócać procesy metaboliczne, a następnie zmieniać funkcjonowanie poznawcze i behawioralne. Kobiety w wieku rozrodczym należą do osób najbardziej narażonych na niedobór żelaza i mogą być obarczone wysokim ryzykiem zmian poznawczych spowodowanych niedoborem żelaza.

DZIAŁANIE POPARTE BADANIAMI DZIAŁANIE POPARTE BADANIAMI

Developmental variation in regional brain iron and its relation to cognitive functions in childhood

Developmental variation in regional brain iron and its relation to cognitive functions in childhood

Eisen ist ein essentielles Spurenelement für die meisten Lebensformen, von Bakterien bis zu Säugetieren. Seine Bedeutung liegt in der Fähigkeit, Elektronen zu übertragen.

Iron treatment normalizes cognitive functioning in young women

Iron treatment normalizes cognitive functioning in young women

Eisen ist ein essentielles Spurenelement für die meisten Lebensformen, von Bakterien bis zu Säugetieren. Seine Bedeutung liegt in der Fähigkeit, Elektronen zu übertragen.

Oral Iron Supplementation—Gastrointestinal Side Effects and the Impact on the Gut Microbiota

Oral Iron Supplementation—Gastrointestinal Side Effects and the Impact on the Gut Microbiota

Eisen ist ein essentielles Spurenelement für die meisten Lebensformen, von Bakterien bis zu Säugetieren. Seine Bedeutung liegt in der Fähigkeit, Elektronen zu übertragen.

FAQ

Wchłanianie żelaza z błony śluzowej jelit może różnić się w zależności od źródła żelaza, aktualnego zapotrzebowania organizmu i normalnej zdolności wchłaniania błony śluzowej. Spożyte żelazo może zostać wchłonięte do 35% ze źródeł zwierzęcych (mięso, ryby, owoce morza) i do 20% z innych źródeł (rośliny, suplementy) i może zostać zaburzone przez układ regulacyjny organizmu lub blokadę błon śluzowych, a także złe wchłanianie spowodowane chorobami i stanami zapalnymi przewodu pokarmowego. Wchłanianie przez błonę śluzową jamy ustnej jest lepsze niż w przypadku tradycyjnej drogi żołądkowo-jelitowej i pozwala na mniej więcej dwukrotnie większą skuteczność.
Aby to dokładnie określić należy zbadać poziom żelaza.
Dzienne zapotrzebowanie zdrowego mężczyzny kształtuje się na poziomie 1 mg, kobiety miesiączkującej 1,5-2 mg. Osoby podejrzane o niedobory mogą potrzebować więcej.
Tradycyjne suplementy żelaza są najskuteczniejsze gdy są przyjmowane poza posiłkami. Bezpieczne jest zachowanie 2-godzinnego odstępu pomiędzy suplementacją żelaza a posiłkiem. Inaczej jest w przypadku NutriStella Iron Spray. Nasz spray nie wymaga on zachowania odstępów między posiłkami a suplementacją. Należy pamiętać, że suplementy wapnia należy przyjmować o innej porze dnia niż przyjmowane suplementy żelaza.
Nadmiar niewchłoniętego żelaza może być potencjalnie szkodliwy. W organizmie człowieka dostępność żelaza dla mikroorganizmów jest na ogół bardzo ograniczona ze względu na wrodzone mechanizmy wstrzymywania żelaza, których celem jest zapobieganie rozwojowi atakujących patogenów. Doustne podawanie dodatkowego żelaza niszczy tę równowagę i powoduje zmiany w składzie i metabolizmie mikroflory jelitowej. Niektóre chorobotwórcze bakterie jelitowe mogą jednak radzić sobie dobrze z taką sytuacją kosztem innych członków mikroflory jelitowej. Obecność żelazaw środowisku jelitowym wydaje się stymulować ich zjadliwość.
Nie. Niedobory żelaza zależą od sposobu odżywiania, stylu życia oraz skłonności i kondycji organizmu.
GermanEnglish