Cynk jest niezbędnym dla organizmu pierwiastkiem śladowym, który jest składnikiem ponad 300 enzymów wspomagających metabolizm, trawienie, funkcjonowanie systemu nerwowego i inne procesy. Jest niezbędny do rozwoju i funkcjonowania komórek odpornościowych oraz chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i stanami zapalnymi.

Sambucus nigra, L. (bez czarny) to roślina występująca naturalnie w dużej części Europy zawierająca skoncentrowane ilości aktywnych związków – polifenoli i antocyjanów. Mają one właściwości przeciwutleniające i stosowane są w medycynie ludowej jako środki stymulujące pocenie, działające przeciwgorączkowo i moczopędnie. Czarny bez ma również właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe oraz pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu.

Właściwości immunomodulujące czarnego bzu zostały udowodnione w badaniach klinicznych, które potwierdziły, że Sambucus nigra jest skuteczną, naturalną i dostępną bez recepty alternatywą dla antybiotyków i leków przeciwwirusowych na infekcje górnych dróg oddechowych.

Aby zwiększyć komfort  w trakcie choroby, dodaliśmy do NutriStella Cynk+Czarny Bez  witaminę B5 (kwas pantotenowy), która pomaga zmniejszyć uczucie zmęczenia i znużenia.

Octan cynku w postaci sprayu dobrze wchłania się przez naczynia włosowate śluzówki jamy ustnej. Zwiększa to biodostępność cynku oraz hamuje namnażanie się rinowirusów w błonie śluzowej nosa i gardła, wywołujących przeziębienia. Wchłanianie przez błonę śluzową jamy ustnej znacząco zwiększa także biodostępność polifenoli z czarnego bzu, zwłaszcza antocyjanów. Spray doustny NutriStella pomaga wykorzystać to, co najlepsze z cynku i czarnego bzu dla układu odpornościowego.

Wegański. Bez laktozy, glutenu i GMO. Bez soi. Pyszny. Przyjazny dla zębów, ponieważ nie zawiera cukru. Długo zachowuje trwałość i po otworzeniu nie wymaga przechowywania w lodówce. Zwiększona biodostępność i wchłanianie.

Cynk jest szczególnie ważny dla prawidłowego wzrostu i rozwoju w czasie ciąży, dzieciństwa i dojrzewania. Nasz organizm magazynuje cynk w komórkach, do których   wzrostu i podziału się przyczynia, reguluje także  aktywność enzymów, białek i DNA. Kobiety mają zazwyczaj około 1,5 grama cynku w organizmie, mężczyźni zaś około 2,5 grama, przy czym większość cynku jest magazynowana w mięśniach szkieletowych i kościach.

Na utrzymanie równowagi cynku w organizmie składają się takie procesy, jak wchłanianie cynku z diety, jego wydalanie do przewodu pokarmowego i wychwyt zwrotny w świetle przewodu pokarmowego. W miarę spożywania większej ilości cynku ilość wchłonięta wzrasta, ale stopień jego wchłaniania maleje.

W warunkach klinicznych  poziom cynku ocenia się poprzez pomiary zawartości w surowicy lub osoczu. U zdrowych osób typowy zakres wynosi od 80 do 120 µg/dl (12 do 18 µmol/l). Wartości poniżej 70 µg/dl u kobiet i 74 µg/dl u mężczyzn mogą wskazywać na niewystarczający poziom cynku. Pomiary te mają jednak swoje ograniczenia, ponieważ mogą na nie wpływać takie czynniki, jak płeć, wiek i czas pobrania krwi. Nie zawsze mogą dokładnie odzwierciedlać faktyczne spożycie cynku w diecie lub suplementach. Poziom cynku może się również zmieniać z powodu różnych czynników, takich jak infekcje, zmiany hormonalne i rozpad mięśni podczas utraty wagi lub choroby.

Referencyjna dzienna wartość spożycia cynku w Polsce wynosi 10 mg, a maksymalna zawartość w suplemencie diety to 15 mg. Niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR) rekomenduje maksymalny poziom 6,5 mg cynku w suplemencie.

Do substancji aktywnych zawartych w czarnym bzie – polifenoli zaliczają się flawonoidy, takie jak proantocyjanidyny, kwas chlorogenowy i flawonole, takie jak rutyna, kwercetyna, olejek kamforowy i izorhamnetyna. Czarny bez jest najbardziej znany z wysokiej zawartości innej grupy polifenoli – antocyjanów, zwłaszcza cyjanidyn. Nadają jego jagodom ciemny kolor.

Antocyjany produkowane są przez owoce w odpowiedzi na czynniki stresowe, takie jak promieniowanie UV, susza czy zimno. W ten sposób jagoda chroni się przed uszkodzeniem DNA, które mogłoby uniemożliwić prawidłową syntezę białek i podział komórek. Czarny bez to jeden z trzech owoców o najwyższej zawartości antocyjanów – 1374 mg/100 g.

Pokarmy bogate w antocyjany są ważnym elementem zdrowej diety. W ostatnich latach intensywnie badano ich rolę w leczeniu i zapobieganiu chorobom.

Wcześniejsze dowody sugerują, że antocyjany mogą mieć pozytywny wpływ na ciśnienie krwi, zmniejszać stany zapalne i zmniejszać ryzyko chorób serca.

Badania kliniczne czarnego bzu wykazały, że może on zmniejszać czas trwania i nasilenie objawów infekcji bakteryjnych i wirusowych, takich jak przeziębienie i grypa.


Jak to działa?

Obecnie istnieją 3 różne wyjaśnienia możliwych mechanizmów działania, które prawdopodobnie przebiegają równolegle:

  1. Flawonoidy wiążą się bezpośrednio z kolcami wirusów, uniemożliwiając im przedostanie się do komórek gospodarza w celu replikacji. To skutecznie zapobiega lub przynajmniej spowalnia rozwój infekcji.
  2. Antocyjany zmniejszają aktywność enzymu neuraminidazy sprzyjającego wirusom i w ten sposób hamują replikację wirusów.
  3. Roślinne polisacharydy – rozpuszczalny w wodzie błonnik zawarty w ekstrakcie z czarnego bzu – stymulują aktywność własnych makrofagów organizmu, które pełnią ważną rolę w systemie obronnym organizmu.

Dla wszystkich, którzy chcą w naturalny i skuteczny sposób wzmocnić swój układ odpornościowy – sposób poparty wielowiekową tradycją stosowania i ugruntowanymi badaniami naukowymi.

KOMPLEKS IMMUNOLOGICZNY – moc wyjątkowej mieszanki naturalnych antyoksydantów: Ekstrakt roślinny z czarnego bzu, bogaty w skoncentrowane polifenole i antocyjany, połączony z dobrodziejstwami cynku.

Niedobór cynku

Ponieważ nasz organizm nie jest w stanie wytwarzać cynku, musimy go dostarczać z dietą. Niedostateczne spożycie cynku u zdrowych ludzi może prowadzić do problemów, takich jak wypadanie włosów, biegunka, impotencja, problemy z oczami i skórą oraz utrata apetytu. Odpowiednie spożycie cynku ma kluczowe znaczenie, zwłaszcza w czasie ciąży i u dzieci, w celu wspierania prawidłowego wzrostu i rozwoju.

Cynk występuje naturalnie w różnych produktach spożywczych, takich jak mięso, ryby, drób, zboża i produkty mleczne. Na wchłanianie cynku może wpływać ilość białka w diecie, co może zwiększać podatność wegetarian, wegan i osób na restrykcyjnych dietach na niedobór cynku. Czynnikami ryzyka są także: niewystarczające spożycie kalorii, przewlekłe spożywanie alkoholu i choroby układu trawiennego, które mogą powodować słabe wchłanianie składników odżywczych.

Przedawkowanie cynku

Ważne jest, aby zachować ostrożność przy suplementacji cynkiem, ponieważ jego nadmiar może prowadzić do niepożądanych skutków ubocznych, takich jak nudności, wymioty, biegunka, skurcze brzucha i bóle głowy. Może również zakłócać wchłanianie innych niezbędnych składników odżywczych, takich jak miedź, żelazo i magnez.

Niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR) zaleca maksymalną dawkę  6,5  mg dziennej porcji suplementu diety. W Polsce maksymalna dopuszczalna dawka dzienna cynku w suplemencie diety to 10 mg. Aby uniknąć możliwych powikłań, nie należy przekraczać dziennej dawki cynku bez konsultacji lekarskiej.

ZALECANE SPOŻYCIE: Dorośli 4 psiknięcia dziennie pod język lub na wewnętrzną stronę policzka.

Przed pierwszym użyciem naciśnij pompkę 2-3 razy, aż pojawi się zawartość. Wstrząśnij przed użyciem. Przepłucz dyszę wodą w przypadku zatkania.

 

DAWKOWANIE: Zawartość w dawce dziennej (4 pryśnięcia): 6,5 ​​mg cynku (65% RWS*), 5,4 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego, 90% RWS*), 100 mg ekstraktu z czarnego bzu (Sambucus nigra L.).

*% Dziennej Referencyjnej Wartości Spożycia dla osób dorosłych

Biodostępność polifenoli zawartych w czarnym bzie jest znacznie większa, jeśli podawane są one przez błonę śluzową jamy ustnej i nie są trawione w przewodzie pokarmowym. Najważniejszy z nich  – cyjanidyna – wchłania się 20 razy lepiej przez śluzówkę jamy ustnej niż przez jelita.

Należy pamiętać, że ze względu na silne właściwości przeciwutleniające, NutriStella Cynk+Czarny Bez może hamować wchłanianie żelaza i dlatego nie należy go przyjmować jednocześnie.

Wchłanianie cynku może być mocno modyfikowane przez składniki diety. W przypadku NutriStella Zink+Holunder nie musisz się tym martwić, bo nasz produkt trafia bezpośrednio przez śluzówkę jamy ustnej do krwioobiegu.

Jeśli jednak decydujesz się przyjąć cynk w tradycyjnej postaci tabletek lub kapsułek pamiętaj, że jego wchłanianie hamują:

  • fityny (znajdujące się w produktach pełnoziarnistych, zbożu, soi, orzechach i roślinach strączkowych)
  • taniny (na przykład w herbacie, kawie, roślinach strączkowych, orzechach)
  • żelazo
  • kadm

Natomiast spożycie go razem z posiłkiem bogatym w białko takim jak ostrygi (najbogatsze źródło), czerwone mięso, drób, sery, krewetki, kraby i inne owoce morza lub z niektórymi polifenolami poprawia jego wchłanianie.

Woda oczyszczona, ekstrakt z owoców czarnego bzu (Sambucus nigra L.), cynk (octan cynku), kwas pantotenowy (D-pantotenian wapnia), naturalny aromat mentolowy, kwas cytrynowy (regulator kwasowości), glikozydy stewiolowe ze stewii (substancja słodząca), naturalny aromat cytrynowy , sorbinian potasu (konserwant).

Ekstrakt z czarnego bzu ElderCraft® obecny w NutriStella Cynk+Czarny Bez składa się tylko z jednego składnika – Sambucus Nigra L. Jest to aktywna mieszanka naturalnych antocyjanów owocowych, polisacharydów i mikroelementów z jagód, powstała w wyniku unikalnego procesu ekstrakcji i ultrafiltracji. Wysokiej jakości ekstrakt wytwarzany jest z najlepszych owoców czarnego bzu odmiany Haschberg i jest standaryzowany na wysoką zawartość antocyjanów i polifenoli. Dzienna dawka NutriStella Zinc Elderberry zawiera zastrzyk antyoksydacyjny w postaci 18 mg polifenoli i 15 mg antocyjanów, uzyskanych bez dodatków chemicznych i bez rozpuszczalników takich jak metanol, butanol czy etanol. ElderCraft® jest wyprodukowany z czarnego bzu pochodzącego z kontrolowanych gospodarstw ekologicznych w Alpach.

W NutriStella Cynk i Czarny Bez  kierujemy się najnowszymi zaleceniami Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka (BfR, 2021) i oferujemy Ci dawkę cynku odpowiadającą zalecanej maksymalnej ilości 6,5 mg na dzień.

KOMPLEKS NA ODPORNOŚĆ – Ekstrakt z cynku i czarnego bzu oraz witamina B5 to idealne połączenie dla osób chcących poprawić swoją odporność i wzmocnić organizm.

OPTYMALNE DAWKOWANIE CYNKU – Cynk jest pierwiastkiem śladowym niezbędnym do codziennego funkcjonowania organizmu. Cynk wspomaga odporność organizmu oraz przyczynia się do prawidłowego stanu kości, skóry i paznokci. Zgodnie z zaleceniami Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka maksymalna dzienna dawka preparatów cynkowych wynosi 6,5 mg.

CZARNY BEZ – Wysoko skoncentrowany (1:64), wysokiej jakości, naturalny ekstrakt roślinny z czarnego bzu zawiera dużą dawkę przeciwutleniaczy (polifenole 18 mg, antocyjany 15 mg w 100 mg ekstraktu), wspiera układ odpornościowy i pomaga w kontroli wagi. Działanie cynku i czarnego bzu potęguje dodatek witaminy B5, która pomaga zmniejszyć uczucie zmęczenia i znużenia.

DOSKONAŁA WCHŁANIANOŚĆ – preparat podaje się przez błonę śluzową jamy ustnej, dzięki czemu składniki aktywne szybko przedostają się do krwiobiegu i nie są niszczone przez układ trawienny. Znacznie większa ilość składnika aktywnego wchłania się do organizmu, niż w przypadku konwencjonalnych postaci dawkowania, takich jak kapsułki czy syropy. Butelka z technologią Air-Free chroni produkt przed drobnoustrojami i degradacją oraz wydłuża jego trwałość. 37 porcji dziennych.

WYGODNY SUPLEMENT BEZ NIEPOŻĄDANYCH DODATKÓW – łatwy w użyciu, nie wymaga połykania, nie wymaga przerw między posiłkami, poręczny, nie zawiera aerozolu, nadaje się do podróży samolotem, nie zawiera dodatku glutenu, soi, cukru, syropu glukozowego, wypełniaczy, sztucznych barwników i aromatów – Produkt NutriStella. Orzeźwiający smak zapewnia naturalny aromat mięty i cytryny. Produkt odpowiedni także dla wegan i wegetarian.

DOPRACOWANE W SZCZEGÓŁACH

JAK TO DZIAŁA?

Cynk reguluje reakcję immunologiczną i odgrywa kluczową rolę w kontrolowaniu infekcji poprzez modulowanie odpowiedzi odpornościowej i zapobieganie szkodliwym stanom zapalnym. Naukowcy odkryli, że cynk działa na komórki, które jako pierwsze reagują na infekcję, i uczestniczy w ważnym procesie obrony przed infekcjami, stabilizując odpowiedź immunologiczną.

Naukowcy z Ohio State University odkryli, że brak cynku podczas infekcji może prowadzić do nadmiernego stanu zapalnego. Ich badanie wykazało zdolność cynku do skutecznego zapobiegania niekontrolowanej reakcji immunologicznej. Badanie skupiało się na posocznicy – ​​ciężkiej ogólnoustrojowej reakcji na infekcję, która często kończy się śmiercią pacjentów na oddziałach intensywnej terapii. Co ciekawe, wyniki te mogą również wyjaśniać, dlaczego przyjmowanie suplementów cynku na początku przeziębienia wydaje się łagodzić jego skutki.

Testy in vitro z wirusami grypy wykazały, że składniki zawarte w czarnym bzie blokują hemaglutynację wirusa, czyli mechanizm, dzięki któremu wirusy grypy przyłączają się do komórek gospodarza. Co ciekawe, ekstrakt z czarnego bzu powoduje zależne od dawki hamowanie wirusa grypy typu A. Stwierdzono, że w szczególności dwa flawonoidy przyłączają się do powierzchni wirusa: jeden jest pochodną dihydromyricetyny, a drugi jest pochodną kwercetyny. Autorzy badania sugerują, że molekularny mechanizm działania może wynikać z bezpośredniego przyłączania się flawonoidów do cząstek wirusa, uniemożliwiając im przedostawanie się i replikację w komórkach gospodarza. To skutecznie zapobiega infekcji. Odpowiednie stężenie czarnego bzu wymagane do zahamowania replikacji wirusa miało porównywalne działanie do Tamiflu®, powszechnie stosowanego leku na receptę w leczeniu grypy.

Neuraminidaza to enzym występujący na powierzchni wirusów grypy, który umożliwia uwolnienie wirusów z komórki gospodarza wkrótce po pomyślnej replikacji. Na tym ostatnim etapie replikacji wirusa wiązanie cukrowe musi zostać rozerwane, aby umożliwić uwolnienie wirusa z komórki gospodarza. Neuraminidaza rozrywa to wiązanie pomiędzy wirusem a komórką gospodarza, uwalniając cząstkę wirusa do krwioobiegu. Australijska grupa badawcza pracująca nad ekstraktami z czarnego bzu i wirusowymi neuraminidazami odkryła, że ​​cyjanidyno-3-sambubiozyd (C3samb) – kluczowa antocyjanina występująca w europejskim czarnym bzie – może przyłączać się do enzymu neuraminidazy pandemicznej grypy typu A i hamować jej aktywność. Antocyjanina C3samb zmniejsza aktywność wirusowej neuraminidazy skutecznie blokując jej zdolność do rozrywania wiązania cukrowego pomiędzy wirusem a komórką gospodarza. Ten mechanizm działania zapewnia skuteczną supresję replikacji wirusa in vitro. Powszechnie stosowana substancja przeciwwirusowa, oseltamiwir (występująca w Tamiflu®), ma podobny mechanizm działania i jest często stosowana w leczeniu grypy.

Polisacharydy roślinne to rodzaj rozpuszczalnego w wodzie błonnika, o którym wiadomo, że stymuluje wiązanie dopełniacza (zespołu białek obecnych w osoczu aktywujących odpowiedź immunologiczną) i aktywność makrofagów. Polisacharydy składają się z długich łańcuchów cząsteczek cukru i wchodzą w skład wysokocząsteczkowej frakcji ekstraktów roślinnych. Badania wykazały, że wysokocząsteczkowe frakcje z czarnego bzu są w stanie wspierać układ odpornościowy ssaków, pomagając w ten sposób organizmowi w walce z infekcjami wirusowymi. Myszy zakażono ludzkim wirusem grypy typu A i karmiono je suszonym proszkiem z czarnego bzu. Wyniki wykazały znacznie lepszą lokalną i ogólnoustrojową odpowiedź immunologiczną. Znacząco wzrosła liczba swoistych dla wirusa grypy immunoglobulin A i G – białek wytwarzających przeciwciała, które przylegają do patogenów i czynią je nieszkodliwymi. Liczba przeciwciał neutralizujących wirusa również znacznie wzrosła w zależności od dawki, przy czym u myszy, którym podano czarny bez, stężenie przeciwciał było aż do 1,8 razy wyższe niż u myszy w grupie kontrolnej, którym podano wodę. Próbując zidentyfikować składniki bioaktywne, naukowcy frakcjonowali ekstrakt i odkryli, że podfrakcja o wysokiej masie cząsteczkowej, bogata w polisacharydy, miała największą ogólną aktywność. Co ciekawe, czarny bez ma podobne działanie do leku na receptę Tamiflu®, zmniejszając obecność wirusa w płynie płucnym.

DZIAŁANIE POPARTE BADANIAMI DZIAŁANIE POPARTE BADANIAMI

Polysaccharides drive potent immune-modulatory effects

Polysaccharides drive potent immune-modulatory effects

Polysaccharides in IPRONA’s European black elderberry extract ElderCraft® enhance dendritic cell (DC)-mediated T cell immune responses, according to a study published in the International Journal of Molecular Sciences.

The Role of Zinc in Antiviral Immunity

The Role of Zinc in Antiviral Immunity

Zinc is an essential trace element that is crucial for growth, development, and the maintenance of immune function. Its influence reaches all organs and cell types, representing an integral component of approximately 10% of the human proteome, and encompassing hundreds of key enzymes and transcription factors. (...)

New patent for ElderCraft

New patent for ElderCraft

Black Elderberry extract inhibits the replication of SARS-CoV2 in vitro
A new study of the researchers at the University Erlangen has shown ElderCraft® Black Elderberry Extract has a strong antiviral effect against SARS-CoV-2. Encouraged by the findings, IPRONA has filed to internationally patent ElderCraft® for use in the prevention and treatment of COVID-19.

Zinc Supplementation Increases Zinc Status and Thymopoiesis in Aged Mice

Zinc Supplementation Increases Zinc Status and Thymopoiesis in Aged Mice

FAQ

Tak. NutriStella Zinc-Czarny Bez nie zawiera cukru, syropu glukozowego i dekstrozy. Oznacza to, że nie tylko jest przyjazny dla zębów, ale również mogą z niego korzystać  osoby monitorujące poziom cukru we krwi i wagę. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym polifenole zawarte w owocach czarnego bzu mogą korzystnie wpływać na zdrowie zębów i dziąseł.

Czarny bez zawiera duże ilości antocyjanów, które nadają jagodom ciemny kolor. Nie są znane żadne raporty ani badania wskazujące, że ekstrakt z czarnego bzu powoduje specyficznie przebarwienia zębów. U niektórych osób może wystąpić krótkotrwała zabarwienie, podobne do tego występującego po zjedzeniu jagód. Utrzymanie właściwej higieny jamy ustnej powinno zapobiegać ewentualnym przebarwieniom.

Tak, ponieważ obecność polifenoli poprawia wchłanianie cynku. Dodatkowo podanie przez błonę śluzową jamy ustnej zwiększa tę skuteczność.

W odróżnieniu od większości syropów, NutriStella Zinc Elderberry można stosować do upływu terminu ważności. Butelka Air-Free chroni produkt przed utlenianiem/psuciem nawet po otwarciu i przedłuża jego trwałość.

Tak. Opryskiwanie wewnętrznej części policzków (błony śluzowej jamy ustnej) jest bardzo proste i spray można stosować niezależnie od tego czy jesteśmy przed czy po posiłku. Można go także zabrać ze sobą i używać w podróży.

GermanEnglish