Witamina C (kwas askorbinowy), rozpuszczalny w wodzie mikroelement, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania, wzrostu i rozwoju komórek. Chociaż większość ssaków syntetyzuje witaminę C w wątrobie, w toku ewolucji ludzie utracili zdolność wytwarzania witaminy C i muszą ją pozyskiwać z pożywienia. Brak wewnętrznego wytwarzania i regulacji powoduje, że duża część ludzi znajduje się w stanie różnych poziomów jej trwałych lub przejściowych niedoborów. Ponieważ witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, działającym jako wymiatacz wolnych rodników, czynnik decydujący  o równowadze żelaza i niezbędny kofaktor w licznych, ważnych reakcjach enzymatycznych, dlatego nawet umiarkowany niedobór może mieć poważne konsekwencje zdrowotne.

Biorąc pod uwagę rosnące obciążenie zachodnią dietą, zanieczyszczenia i stres wywołujący stany zapalne i uszkodzenia oksydacyjne, potencjalne działanie ochronne witaminy C przed chorobami układu krążenia, szeregiem nowotworów i wieloma chorobami zakaźnymi, poprawa spożycia witaminy C może okazać się tanią i skuteczną formą prewencji.

Technologia liposomalna zapewnia zwiększoną absorpcję witaminy C, zapobiegając degradacji cząsteczek kwasu askorbinowego, a tym samym poprawiając jego biodostępność i skuteczność.

Suplement wegański. Nie zawiera laktozy, glutenu i GMO. Dobrze smakuje. Formuła przyjazna dla zębów (bez cukru). Długo zachowuje przydatność. Nie wymaga przechowywania w lodówce. Wysoka biodostępność i wchłanianie.

Choroba spowodowana niedoborem witaminy C nazywa się szkorbut. Może prowadzić do anemii, wyczerpania, samoistnego krwawienia, bólu kończyn, obrzęku, a czasami owrzodzenia dziąseł i utraty zębów. Dalsze nieprawidłowości kliniczne wynikające z niedoboru witaminy C obejmują opóźnione gojenie się ran, zaburzenia budowy kości i tkanki łącznej oraz niestabilność naczynioruchową.

Całkowita zawartość witaminy C w organizmie waha się od 300 mg (w stanie bliskim szkorbutu) do około 2 g (normalny poziom). Wysoki poziom witaminy C utrzymuje się w komórkach i tkankach (97%), a najwyższy jest w leukocytach (białych krwinkach), oczach, nadnerczach, przysadce mózgowej i mózgu. Stosunkowo niskie poziomy witaminy C występują w płynach pozakomórkowych (3%), takich jak osocze, czerwone krwinki i ślina.

Ponieważ człowiek nie jest w stanie syntetyzować witaminy C, powinna ona zostać wchłonięta przez błonę śluzową i przeniesiona poprzez krążenie do różnych narządów. Skomplikowany system przepływów kwasu askorbinowego w organizmie człowieka zapobiega nadmiernym wahaniom jego stężenia wewnątrz komórek, wymaganym przez procesy metaboliczne.

Około 70–90% witaminy C może zostać wchłonięte przy umiarkowanym spożyciu 30–180 mg/dzień. Jednakże przy dawkach powyżej 1000 mg/dzień wchłanianie spada do mniej niż 50%. Suplementacja charakteryzuje się niską toksycznością, ponieważ nerki usuwają nadmiar witaminy C, zapobiegając przedawkowaniu.

Stężenie witaminy C we krwi, oprócz podaży i eliminacji, zależy również od redystrybucji. W okresach niskiego spożycia witamina C jest raczej wchłaniana przez nerki, a nie wydalana. Proces ten zapobiega niedoborom w okresach niedożywienia.

Rekomendowany dzienny poziom spożycia (RWA) witaminy C w Polsce dla osób dorosłych to 75mg dla kobiet i 90mg dla mężczyzn. Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta u kobiet w ciąży i karmiących piersią. Maksymalna zalecana ilość witaminy C w dawce dziennej to 1000 mg. Nie powinny jej stosować osoby mające predyspozycje do tworzenia kamieni nerkowych lub chorujące na kamicę nerkową.

Niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR) zaleca górną granicę 250 mg (800 IU) witaminy C w dziennej dawce suplementu diety.

Niedobór witaminy C

Symptomy niedoboru witaminy C pojawiają się po 8–12 tygodniach niedostatecznego spożycia i objawiają się drażliwością i anoreksją.

Niedobór może wynikać ze:

  • złej diety, ubogiej w świeże owoce i warzywa, diety zachodniej
  • chorób takich jak anoreksja i inne problemy psychiczne
  • restrykcyjnych diet spowodowanych alergią, trudnościami w przyjmowaniu pokarmów doustnie lub z innych powodów
  • starszego wieku
  • cukrzycy typu 1, która wymaga dostarczania dużej ilości witaminy C
  • zaburzeń przewodu pokarmowego, takich jak nieswoiste zapalenie jelit
  • przeciążenia żelazem, które prowadzi do niszczenia witaminy C przez nerki
  • nadmiernego spożycia alkoholu lub używanie niektórych substancji
  • palenia papierosów i narażenia na bierne palenie
  • późnego lub nieudanego odstawienie dziecka od piersi może również prowadzić do szkorbutu
  • zanieczyszczenia powietrza

Objawy niedoboru

Wczesne objawy:

  • utrata apetytu
  • utrata masy ciała
  • zmęczenie
  • drażliwość
  • letarg

W ciągu 1-3 miesięcy mogą pojawić się kolejne objawy:

  • niedokrwistość
  • bóle mięśni, ból kości
  • obrzęki
  • wybroczyny, czyli małe czerwone plamki powstałe w wyniku krwawienia pod skórą
  • skkręcone owłosienie
  • choroby dziąseł i utrata zębów
  • słabe gojenie ran
  • duszność
  • zmiany nastroju i depresja,

Przedawkowanie

Nie stwierdzono, aby nawet przy dużych dawkach witamina C była toksyczna lub powodowała jakiekolwiek poważne działania niepożądane. Nadmiar witaminy C jest wydalany z moczem.

Objawy przedawkowania

Najczęstszym skutkiem ubocznym wysokiego spożycia witaminy C są zaburzenia trawienne. Najczęstszymi objawami są biegunka i nudności.

Wysokie spożycie witaminy C wiąże się nie tylko z większą ilością szczawianów w moczu, ale także z rozwojem kamieni nerkowych.

Ze względu na swoją kwasowość konwencjonalna witamina C może być szkodliwa dla osób ze skłonnością do refluksu żołądkowego.

NutriStella Witamina C Żel Liposomalny

ZALECANE SPOŻYCIE: Dorośli i dzieci jedno pryśnięcie dziennie pod język. Przyjmować na pusty żołądek co najmniej 15 minut przed jedzeniem. Przed pierwszym użyciem naciśnij pompkę 2-3 razy, aż pojawi się zawartość. Wstrząśnij przed użyciem. W przypadku zatkania przepłucz dyszę wodą.

Zawiera 250 mg (313% RWS*) witaminy C w porcji dziennej (1 pryśnięcie).
*% Dziennej Referencyjnej Wartości Spożycia dla osób dorosłych

Ważne

Ponieważ witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, tradycyjne suplementy najlepiej wchłaniają się na czczo 30 minut przed posiłkiem lub 2 godziny po posiłku. Istnieją jednak kontrowersje, czy witaminę C należy przyjmować bez jedzenia ze względu na jej właściwości drażniące. Wielu producentów witaminy C zaleca kompromis w kwestii wchłaniania na rzecz komfortu pacjentów i sugeruje, żeby w związku z tym tabletki i kapsułki z witaminą C przyjmować z jedzeniem. Nie ma takiej konieczności w przypadku witaminy C  NutriStella.

Witaminę C można suplementować  o dowolnej porze dnia. Nie ma wystarczających dowodów na rekomendację przyjmowania witaminy C w nocy, chociaż osoby z niskim poziomem witaminy C wykazują pogorszenie jakości snu. Wydaje się, że rozsądne jest przyjmowanie witaminy C przed wieczorem, ponieważ może ona zwiększyć poziom energii i tym samym utrudnić zasypianie.

Należy zachować ostrożność stosując witaminę C razem z innymi substancjami, np. lekami. Ze względu na silne właściwości przeciwutleniające witamina C może zmieniać ich skuteczność.

Jak poprawić wchłanianie witaminy C?

Jedynymi naukowo udowodnionymi wzmacniaczami wchłaniania witaminy C są liposomy.

Witamina C ulega rozkładowi w przewodzie pokarmowym, zwłaszcza w obecności jonów metali. Zamknięta w liposomach – małych kulistych strukturach na bazie lipidów, które tworzą jedną lub więcej dwuwarstwowych fosfolipidów, Witamina C zachowuje swoje właściwości. Liposomy nie tylko ograniczają degradację witaminy C, spowalniają jej uwalnianie i poprawiają wchłanianie, ale także łagodzą ewentualne zaburzenia funkcjonowania przewodu pokarmowego. Badania dowodzą, że formuły liposomalne wykazują 2x lepszą wchłanialność niż konwencjonalne suplementy z witaminą C.

Nasze liposomalne preparaty w żelu mają lepszą skuteczność w porównaniu ze stałymi  postaciami liposomalnymi, takimi jak tabletki lub kapsułki, ponieważ szybko wchłaniają się przez błonę śluzową jamy ustnej z pominięciem tradycyjnej drogi żołądkowo-jelitowej. Wchłanianie witamin przez błonę śluzową jamy ustnej jest 3-5 razy skuteczniejszee niż drogą konwencjonalną.

 

Inhibitory wchłaniania witaminy C

Cukier. Witamina C jest transportowana w jelitach zarówno za pomocą mechanizmów wrażliwych, jak i niewrażliwych na glukozę, więc obecność dużych ilości cukru w ​​jelicie może spowolnić jej wchłanianie z przewodu pokarmowego. Dodatkowo poprzez spożywanie cukru do organizmu wprowadza się więcej wolnych rodników, aby je zneutralizować, witamina C zostanie wykorzystana już w przewodzie pokarmowym. zamiast neutralizować wolne rodniki w innych obszarach organizmu. Zatem nawet jeśli witamina C zostanie wchłonięta, może nie zostać optymalnie wykorzystana.

Zmniejszoną biodostępność witaminy C często obserwuje się w przypadku stresu, spożycia alkoholu, palenia tytoniu, gorączki, chorób wirusowych, stosowania antybiotyków i środków przeciwbólowych, narażenia na produkty ropopochodne lub tlenek węgla, toksyczności metali ciężkich i innych.

Woda oczyszczona, witamina C (kwas L-askorbinowy), lecytyna (lecytyna słonecznikowa (emulgator)), wodorowęglan sodu (regulator kwasowości), gliceryna (substancja utrzymująca wilgoć), guma ksantanowa (zagęstnik), naturalny aromat cytrynowy, sorbinian potasu (konserwant), glikozydy stewiolowe ze stewii (substancja słodząca), octan α-tokoferylu (przeciwutleniacz).

Odpowiedni dla wegan. Nie zawiera sztucznych aromatów, barwników, olejów, soli, drożdży. Bez laktozy, glutenu i GMO.

Formuła przyjazna dla zębów (bez cukru).

Długo zachowuje trwałość i nie wymaga przechowywania w lodówce.

NutriStella Liposomalna witamina C ma niemal neutralne pH, dzięki czemu jest łagodna dla błon śluzowych i układu trawiennego. Nie jest buforowana wapniem, dlatego jest dobrym  wyborem dla osób z problemami sercowo-naczyniowymi i tych, którzy już suplementują wapń.

Witamina C jest najbardziej nietrwałą witaminą, łatwo ulegającą degradacji pod wpływem temperatury, wilgotności i tlenu podczas przechowywania. Zarówno liposomy, jak i butelka w systemie air-free powodują, że witamina C od NutriStelli jest wyjątkowo trwała.

WZMOCNIENIE ODPORNOŚCI – Witamina C wspiera organizm w chwilach dyskomfortu, wzmacniając odporność i ułatwiając powrót do dobrego samopoczucia. Jej suplementacja jest szczególnie istotna w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm narażony jest na wiele zagrożeń.

WYSOKA WCHŁANIANOŚĆ – Liposomalna witamina C podawana w formie żelu jest wysoce bioaktywna – liposomalna struktura chroni cząsteczki kwasu askorbinowego przed zniszczeniem w układzie pokarmowym oraz ułatwia przenikanie do krwioobiegu, dodatkowo wchłanianie przez błonę śluzową przyczynia się do szybszego i efektywniejszego wchłaniania. Zamiast przyjmować niepotrzebnie duże dawki witaminy C, która jest następnie wydalana przez organizm, warto postawić na jakość i skuteczność.

PRZYJAZNA DLA ŻOŁĄDKA – zastosowana w produkcie struktura liposomów nie tylko przyczynia się do lepszego wchłaniania i wykorzystania składników aktywnych, ale także pomaga chronić żołądek i układ pokarmowy przed przykrymi skutkami ubocznymi przyjmowania witaminy C.

SILNY ANTYOKSYDANT – Witamina C wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu pozytywnie wpływa na stan skóry, produkcję kolagenu i funkcję kości. Witaminę C poleca się także osobom chcącym zwalczyć stres oraz poprawić metabolizm energetyczny i wchłanianie żelaza.

BEZ NIEPOŻĄDANYCH DODATKÓW – Suplement diety marki NutriStella nie zawiera laktozy, glutenu, cukru, GMO ani soi. Nie zawiera sztucznych aromatów, barwników, soli ani drożdży i jest odpowiedni dla wegan i wegetarian.

WYSOKA DAWKA – 250 mg to maksymalna dzienna dawka witaminy C dla suplementów diety, zgodnie z zaktualizowanymi zaleceniami Niemieckiego Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka.

DOPRACOWANE W SZCZEGÓŁACH

JAK TO DZIAŁA?

Wydaje się, że witamina C bierze udział w aktywności wrodzonego i nabytego układu odpornościowego i pomaga moderować odpowiednią reakcje przeciwko patogenom, jednocześnie chroniąc organizm gospodarza przed nadmiernymi uszkodzeniami.

  • Witamina C przyczynia się do ochrony neutrofili w leukocytach przed stresem oksydacyjnym we wczesnych stadiach odpowiedzi immunologicznej, kiedy neutrofile wytwarzają reaktywne formy tlenu (ROS) w celu zniszczenia antygenów
  • Podobnie jak neutrofile, witamina C chroni limfocyty przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i odgrywa kluczową rolę w rozwoju i funkcjonowaniu tych komórek
  • Wydaje się, że witamina C wpływa na produkcję przeciwciał
  • Witamina C bierze także udział w migracji fagocytów (komórek, które mają zdolność wchłaniania, a czasami trawienia obcych cząstek, takich jak bakterie, węgiel, kurz lub barwnik) w kierunku obszaru zakażenia
  • Witamina C reguluje również reakcję zapalną. W badaniach na zwierzętach niedobór witaminy C powiązano z wyższym poziomem krążącej histaminy (neurohormon, mediator stanu zapalnego), który można przywrócić do normy po uregulowaniu poziomu witaminy C we krwi
  • Ponadto witamina C może zmniejszać wytwarzanie prozapalnych cytokin pochodzących z leukocytów

Choć rola witaminy C w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego wydaje się kluczowa, obecne badania i dane nie potwierdzają jej właściwości profilaktycznych w walce z przeziębieniem i infekcjami górnych dróg oddechowych, jednak suplementacja witaminą C wydaje się skracać czas trwania i ograniczać ciężkość tych infekcji.

Stres oksydacyjny jest jednym z czynników przyczyniających się do starzenia się organizmu i wielu chorób, a jego mechanizm jest głównie związany z wytwarzaniem wolnych rodników=reaktywnych form tlenu (ROS). Cząsteczki rodników posiadają niesparowane elektrony, co wpływa na ich reaktywność i łatwe wiązanie się z innymi strukturami i zaburzanie ich działania. Wolne rodniki są produktem ubocznym wielu naturalnych procesów biologicznych, takich jak oddychanie, trawienie pożywienia, metabolizm alkoholu i narkotyków oraz przekształcanie tłuszczów w energię. Indukcja wolnych rodników może być również spowodowana promieniowaniem słonecznym lub promieniami rentgenowskimi, narażeniem na stres i zanieczyszczenia. Jeśli nie zostaną natychmiast zneutralizowane, wolne rodniki mogą wywołać w organizmie ujemną reakcję łańcuchową, reakcję, która może zniszczyć DNA, białka i lipidy oraz uniemożliwić procesy komórkowe niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, czyli prawidłowy podział komórek.

Wykazano, że witamina C hamuje wytwarzanie wolnych rodników i łagodzi uszkodzenia oksydacyjne wynikające z reaktywnych form tlenu (ROS). Zdolność do oddania jednego lub dwóch elektronów sprawia, że ​​witamina C jest doskonałym środkiem redukującym i przeciwutleniaczem zarówno bezpośrednio, jak i pośrednio, przywracając właściwości przeciwutleniające witaminy E rozpuszczalnej w tłuszczach.

Ponieważ wiele chorób przewlekłych, takich jak rak, cukrzyca, miażdżyca, choroby sercowo-naczyniowe, stany zapalne, choroby neurodegeneracyjne i starzenie się, wiąże się ze stresem oksydacyjnym, istnieje wiele badań skupiających się na działaniu witaminy C w zakresie usuwania ROS i zapobieganiu tym chorobom.

Stężenie witaminy C w mózgu jest znacznie większe niż w pozostałej części ciała i długo po wyczerpaniu się witaminy C w organizmie mózg utrzymuje jej poziom. Badania zwłok ludzi wykazały, że witamina C występuje w największych ilościach w korze mózgowej, hipokampie i ciele migdałowatym. Kwas askorbinowy utrzymuje się w stężeniach 100 razy wyższych niż te obecne w krążącym osoczu, co sugeruje znaczenie tej witaminy w funkcjonowaniu mózgu.

Wydaje się, że związane z wiekiem różnice w stężeniu witaminy C w osoczu/mózgu mogą być powiązane z różnicami zdolności poznawczych , przy czym osoby starsze wydają się bardziej podatne na spadki stężenia witaminy C w osoczu przy upośledzonej dystrybucji i regulacji witaminy w mózgu.

Do najważniejszych funkcji witaminy C w mózgu należą:

  • Krytyczny przeciwutleniacz w mózgu. Chroni błony komórkowe mózgu przed wolnymi rodnikami powstającymi w wyniku aktywności neuronalnych mitochondriów i zmniejsza stany zapalne mózgu.
  • Czynnik syntezy neuroprzekaźników. Witamina C jest niezbędna do przekształcenia tryptofanu, aminokwasu otrzymywanego ze spożywania białka, w serotoninę oraz do przekształcenia dopaminy w noradrenalinę.
  • Kofaktor wymagany przez niektóre decydujące enzymy, szczególnie te, które syntetyzują neuroprzekaźniki, takie jak dopamina i adrenalina.
  • Neuromodulator. Pomaga komórkom w prawidłowym wykorzystaniu ważnych neurologicznych substancji chemicznych – reguluje wiązanie neuroprzekaźników z receptorami, a także kontroluje ich uwalnianie.
  • Ważny mikroelement dla tworzenia osłonek mielinowych – warstw izolacyjnych tworzących się wokół nerwów, w tym w mózgu i rdzeniu kręgowym.

Ogólnie rzecz biorąc, niedobór witaminy C jest powiązany z depresją i zaburzeniami funkcji poznawczych.

Odpowiedni poziom witaminy C sprzyja zwiększonej energii psychicznej, ponieważ witamina C odgrywa kluczową rolę w produkcji utlenionych krwinek, co z kolei pomaga chronić przed zmęczeniem psychicznym.

Badania pokazują, że wysoki poziom witaminy C we krwi koreluje z niższym poziomem depresji, złości, nadpobudliwości itp.

Ostatnie badania wskazują, że suplementacja witaminą C skutecznie zwiększa stężenie witaminy C w surowicy u osób z suboptymalnym poziomem witaminy C. Suplementacja wspiera ich witalność psychiczną, zwłaszcza motywację do pracy i skupienie uwagi, przyczyniając się do lepszego wykonywania zadań poznawczych wymagających ciągłej uwagi.

Kolagen jest głównym białkiem strukturalnym występującym w różnych tkankach łącznych organizmu, takich jak chrząstka, kości, ścięgna, więzadła i skóra. Jest to białko najobficiej występujące u ssaków, stanowiące od 25% do 35% białka całego organizmu.

W zależności od stopnia mineralizacji tkanki kolagenowe mogą być sztywne (kości) lub podatne (ścięgna) lub mieć gradient od sztywnej do podatnej (chrząstka). Kolagen występuje również w dużych ilościach w rogówkach, naczyniach krwionośnych, jelitach, krążkach międzykręgowych i zębinie zębów. Kolagen stanowi od jednego do dwóch procent tkanki mięśniowej i stanowi 6% masy tkanki mięśni szkieletowych. Wchodzi w skład fibroblastów, które są najczęstszymi komórkami tkanki łącznej u zwierząt.

Kolagen, wraz z elastyną i miękką keratyną, odpowiada za siłę i elastyczność skóry, a jego degradacja prowadzi do zmarszczek towarzyszących starzeniu.

Witamina C jest niezbędnym składnikiem syntezy i dojrzewania kolagenu. Niedobór zapobiega tworzeniu się mocnej tkanki łącznej.

W badaniach in vitro porównywano fibroblasty noworodków z fibroblastami w osób w podeszłym wieku. Starsze komórki proliferują in vitro jedynie z jedną piątą szybkości komórek nowo narodzonych. Jednakże, gdy do pożywki hodowlanej zostanie dodana witamina C, starsze fibroblasty zwiększają proliferację sześciokrotnie, aby rozmnażać się nawet szybciej niż normalne, nowonarodzone fibroblasty bez suplementacji. Nowonarodzone fibroblasty proliferują prawie czterokrotnie lepiej pod wpływem witaminy C.

Fibroblasty nie tylko zwiększają proliferację w obecności witaminy C, ale także syntetyzują więcej kolagenu. Nowo narodzone fibroblasty syntetyzują większy procent kolagenu niż starsze komórki, ale ponownie, gdy starsze komórki są wystawione na działanie witaminy C in vitro, podwajają produkcję kolagenu, przewyższając normalne, nowonarodzone fibroblasty. Co zaskakujące, nawet nowonarodzone komórki podwajają ilość syntetyzowanego kolagenu.

DZIAŁANIE POPARTE BADANIAMI DZIAŁANIE POPARTE BADANIAMI

New oral liposomal vitamin C formulation: properties and bioavailability

New oral liposomal vitamin C formulation: properties and bioavailability

Vitamin C is the exogenous compound necessary for a variety of metabolic processes; therefore, the efficient delivery is critical for the maintenance of body homeostasis...

Evaluation and clinical comparison studies on liposomal and non-liposomal ascorbic acid (vitamin C) and their enhanced bioavailability

Evaluation and clinical comparison studies on liposomal and non-liposomal ascorbic acid (vitamin C) and their enhanced bioavailability

The aim of this study was to evaluate the oral bioavailability of liposomal vitamin C and non-liposomal vitamin C in healthy, adult, human subjects under fasting conditions through an open label, randomized, single-dose, two-treatment, two-sequence, two-period, two-way crossover, study...

Vitamin C and Immune Function

Vitamin C and Immune Function

Vitamin C is an essential micronutrient for humans, with pleiotropic functions related to its ability to donate electrons...

The neuropsychiatric effects of vitamin C deficiency: a systematic review

The neuropsychiatric effects of vitamin C deficiency: a systematic review

Vitamin C deficiency may be more common than is generally assumed, and the association between vitamin C deficiency and adverse psychiatric effects has been known for centuries...

FAQ

Nie. Witamina C jest bezpieczna, jednak w dużych dawkach (powyżej 2000 mg) może powodować biegunkę i nudności. Nie ma sensu spożywać dużych ilości witaminy C, ponieważ nadmiar zostanie wydalony z moczem.

Najczęstszymi objawami niedoboru witaminy C są zmęczenie, osłabienie, drażliwość, utrata apetytu.

Nadmiar witaminy C może powodować problemy jelitowe, takie jak biegunka, skurcze i nudności. Uważa się, że górny tolerowany poziom wynosi 2000 mg dziennie dla osoby dorosłej, co jest prawie niemożliwe do osiągnięcia jedynie poprzez żywność zawierającą witaminę C.

Według Amerykańskiego Biura ds. Suplementów Diety możesz liczyć na wchłanianie około 70 do 90 procent witaminy C dostarczanej z pożywienia i suplementów, pod warunkiem, że nie spożywasz więcej niż 180 miligramów dziennie. Twoje jelito cienkie wchłania mniej witaminy C wraz ze wzrostem spożycia, gdy spożywasz więcej niż 1000 miligramów, czyli 1 gram witaminy C dziennie, spada do mniej niż 50 procent. Wchłanianie nie jest jedynym procesem, na który wpływa zwiększone spożycie. Twoje nerki zaczynają również eliminować witaminę C, która została wchłonięta, ale jeszcze nie została metabolizowana, ponieważ spożywasz więcej niż 80 miligramów dziennie.

Lepiej nie. Witamina C wspomaga metabolizm energetyczny, dlatego przyjęcie jej bardzo późno może uniemożliwić zasypianie.

GermanEnglish